Met de groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt de behoefte aan openbare laadpalen gestaag toe. Gemeenten zijn hier nog onvoldoende op voorbereid. Onze nieuwe benchmark Openbaar Laden 2021 laat zien dat slechts 5 gemeenten klaar zijn voor de groei van het aantal EV’s in Nederland. Nog maar 22 gemeenten zijn voor meer dan 70% voorbereid.
In veel gemeenten wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen. Hoe goed ze zijn voorbereid op de huidige en verwachte groei in elektrische auto’s verschilt echter sterk. Slechts 5 gemeenten zijn nu al klaar voor de groei van het aantal elektrische vervoermiddelen in Nederland.
Om de nationale doelen te halen en 100% nieuwe zero-emissie personenauto’s in 2030 te kunnen faciliteren, is voldoende laadinfrastructuur voor elektrische auto’s nodig. Wie geen eigen oprit heeft, is op openbare laadvoorzieningen aangewezen.
Zwolle nieuw in de top 5
Met onze Benchmark Openbaar Laden geven we inzicht in hoe gemeenten ervoor staan met de realisatie van openbare laadinfrastructuur. In de benchmark wordt per gemeente de verwachte laadbehoefte in 2022 en 2025 weergegeven en de mate waarop gemeenten hierop zijn voorbereid.
Net als in 2019 zijn de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Terschelling de koplopers.
In de nieuwste benchmark completeert nieuwkomer de gemeente Zwolle de top 5. Deze gemeenten zijn als enige gemeenten in Nederland voor meer dan 80 procent voorbereid op de groei in 2022. Daarmee zijn zij goed op weg om aan de hand van de verwachte groei van elektrisch vervoer te kunnen voorzien van adequate laadinfrastructuur.
De grootste stijgers zijn voornamelijk in het oosten van ons land te vinden. De gemeente Hof van Twente stond in 2019 nog onderaan de lijst, maar is met maar liefst 295 plaatsen gestegen naar de 60ste plaats. Ook Ommen, Kampen, Raalte, Rozen en Wierden uit de NAL-regio Oost zijn meer dan 200 plaatsen gestegen.
Hoe staat jouw gemeente ervoor? Bekijk het hier.
Aantal openbare laadpalen gaat groeien
‘Slechts 22 gemeenten zijn voor meer dan 70 procent voorbereid op de aankomende vraag naar openbare laadpalen. Dat is natuurlijk veel te weinig, maar er is hoop. Gelukkig werken gemeenten hard aan hun laadinfrastructuur’, zegt adviseur EV Willem Knol.
Elke gemeente heeft volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) eind vorig jaar namelijk een integrale visie op laadinfrastructuur moeten vaststellen, samen met het plaatsingsbeleid voor laadinfrastructuur.
Daarnaast lopen er in veel gemeenten voorbereidende werkzaamheden of is de plaatsing van openbare laadpalen al in volle gang.

Over de benchmark Openbaar Laden
In 2019 publiceerden we bij Over Morgen een benchmark met de prognoses voor 2020 en 2025. Onze Benchmark Openbaar Laden heeft nu een update gekregen. Per gemeente wordt hierin de verwachte laadbehoefte in 2022 en 2025 weergegeven en in hoeverre de gemeenten hierop zijn voorbereid.
De adviseurs van Over Morgen begeleiden gemeenten en marktpartijen bij het ontwikkelen visie en beleid om de transitie naar elektrisch vervoer waar te maken. We adviseren onder andere op het gebied van infrastructuur.
We werkten aan de uitrol van het laadnetwerk in o.a. de gemeente Den Haag en ontwikkelden laadvisies voor meer dan tien gemeenten. We werkten aan plaatsingsbeleid, plankaarten en het organiseren van participatieprocessen in o.a. de gemeente Duiven, Stichtse Vecht, Dronten en Soest.
Daarnaast helpen onze adviseurs gemeenten en marktpartijen met de realisatie van de laadpalen, van aanbesteding tot projectbegeleiding.
Wil je meer weten over openbare laadpalen of heb je vragen over benchmark? Neem contact op met Willem Knol.