Hoe vul je als gemeenteraad je nieuwe rol in? Wat is die rol dan? Op welke manier geven we participatie vorm? Allerlei vragen die door de komst van de Omgevingswet beantwoord moeten worden. De meeste gemeenten zijn druk doende met de implementatie van de wet. Hoe gaat het ze af? Adviseurs Saskia Moolhuijzen en Joey Engelen voerden een Rekenkameronderzoek uit in Hendrik-Ido-Ambacht. Hun advies werd met enthousiasme ontvangen.
Saskia: “De rol van de raad verandert. De Rekenkamer van Hendrik-Ido-Ambacht heeft ons gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de positionering van de raad bij de implementatie van de Omgevingswet. De raad moet zich uitspreken over de balans tussen behouden en versterken van de kwaliteiten enerzijds en ruimte bieden aan nieuwe ontwikkelingen anderzijds. Ons advies geeft handvatten voor de raad om deze rol beter in te vullen.”
Conclusies en aanbevelingen
“We hebben gesprekken gevoerd met raadsleden en ambtelijke vertegenwoordigers. We waren benieuwd naar hun ervaringen. Zij hebben namelijk een belangrijke positie onder Omgevingswet. Om in kaart te brengen hoe de raad bij de omgevingsvisie en het omgevingsplan positie kan nemen, hebben we eerst onderzocht wat de stand van zaken is. Daarnaast hebben we onderzocht hoe andere gemeenten en raden omgaan met de veranderende manier van werken. Dit hebben we vergeleken met de werkwijze in Hendrik-Ido-Ambacht,’ zegt Joey.
Op 8 september zijn de conclusies en aanbevelingen gepresenteerd aan het college en gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht. De raad heeft enthousiast gereageerd op het rapport.
Wil jij ook weten hoe jij als implementatiemanager of raadslid beter vorm kan geven? Neem dan contact op met Joey Engelen.

Met onze aanpak ‘Competentie-ontwikkeling Omgevingswet’ leer je in vijf stappen hoe je handelt en werkt vanuit de bedoeling van de Omgevingswet. Lees hier meer.