Gemeenten staan voor grote uitdagingen om alle complexe opgaven een plek te geven. In een bestuurlijk werkatelier helpen senior adviseurs van Over Morgen nieuwe colleges een goede start te maken. ‘Samenwerken en portefeuille-overstijgend denken zorgt voor betere, snellere en goedkopere oplossingen. Dat geeft meerwaarde voor de hele samenleving.’
‘Als gemeente met ambities weet je; het roer moet om, wil je klaar zijn voor 2050. Ontschot budgetten, focus op integrale samenwerking en zet er als team de schouders onder’, zegt Ingrid de Bondt. Zij is een van de adviseurs die het initiatief nam tot het organiseren van bestuurlijke werkateliers.
De adviseurs- vrijwel allemaal door de wol geverfde ex bestuurders- voelen zich geroepen om gemeenten te helpen.
Werkplezier en meerwaarde
‘We weten dat integraal werken meer kan zijn dan een loze kreet. Samenwerken en portefeuille-overstijgend werken zorgt voor betere, snellere en goedkopere oplossingen tegen lagere kosten. Dat geeft veel meer werkplezier en vooral meerwaarde voor de hele samenleving’, stelt Erik van Beurden.
De sleutel tot succes
Bij Over Morgen zien we dagelijks de meerwaarde van integrerend werken. Het is volgens ons de sleutel tot een toekomstbestendige leefomgeving met maatschappelijke meerwaarde. Onze senior adviseurs met bestuurlijke ervaring helpen nieuwe colleges graag bij het vormgeven van hun organisatie.
‘Het is een prachtige, maar complexe uitdaging om alle beleidsterreinen op de best mogelijke manier samen te brengen, met oog voor de samenleving. In een bestuurlijk werkatelier zorgen we voor concrete handvatten voor de onderlinge samenwerking en de aansturing van de ambtelijke organisatie. Opgavegericht werken doe je samen als bestuurlijk team, daarmee organiseer je de ‘doorbraakdossiers’ met het ambtelijke team. En het is ook nog eens een goed voor de teambuilding ’, zegt Arie-Willem Bijl.

Sla complexiteit niet plat
Colleges gaan in een dagdeel samen met twee senior adviseurs van Over Morgen aan de slag met vier invalshoeken: duurzaamheid, economische ontwikkeling, het sociale domein en de combinatie groen, landbouw en natuur.
Adviseur Marnix Brongers: ‘We brengen deze beleidsterreinen samen en koppelen deze aan trendanalyses, gemeentespecifieke data, demografische ontwikkelingen en de klimaatmonitor. Zo sla je complexiteit niet plat maar benut je het om impact te hebben.’
Concrete handvatten voor de komende vier jaar
Deelnemers ervaren de samenhang tussen thema’s zoals woningbouw en recreatie, gehandicaptenzorg, mobiliteit en digitalisering en bijvoorbeeld de bestaanszekerheid van boeren en de vergrijzing. Hierdoor ontstaan inhoudelijke gesprekken over het nieuwe collegeakkoord die meerwaarde hebben voor de samenleving en de leefomgeving. Nieuwe colleges krijgen direct concrete handvatten voor de sturing van de komende vier jaar.
Jouw sparringpartners
Over Morgen begeleidt de werksessies met twee senior-adviseurs: Erik van Beurden, Ingrid de Bondt, Marnix Brongers, Tjakko Dijk, Arie-Willem Bijl en Gerard van Santen. Elk duo heeft brede ervaring op verschillende beleidsterreinen én minimaal een van hen is zelf actief geweest in het openbaar bestuur.