Wat betekent de Omgevingswet straks in praktijk? Het is een vraag die adviseur Anouk Paris veel hoort bij overheden. Dat de Omgevingswet meer vraagt dan alleen een juridische verandering, is duidelijk. Maar wát betekent het precies voor de huidige manier van werken? Anouk ging aan de slag en ontwikkelde een een antwoord hierop. Met onze aanpak ‘Competentie-ontwikkeling Omgevingswet’ leer je in vijf stappen hoe je handelt en werkt vanuit de bedoeling van de Omgevingswet.
Nu de Omgevingswet is uitgesteld tot 1-1-2022, is er genoeg tijd om te leren werken volgens de bedoeling van de Omgevingswet. Met onze aanpak ‘Competentie-ontwikkeling Omgevingswet’ weet je wat er verandert en ontwikkel je competenties die nodig zijn om te werken volgens de bedoeling van de Omgevingswet. Dit kan in twee routes: samen met collega’s in een collectief leerproces, óf in eigen tempo door zelf aan de slag te gaan met Competentie-ontwikkeling Omgevingswet.
Welke competenties heb je nodig?
De Omgevingswet vraagt onder andere om een andere werkwijze. Integraal en gebiedsgericht. De eindgebruiker staat centraal. Meedenken met de initiatiefnemer vraagt om een ‘ja-mits’ houding in plaats van ‘nee-tenzij’. Hoe ziet die manier van werken eruit? Welke competenties heb je daarbij nodig? Op basis van pilots uit je eigen werk geven we met Competentie-ontwikkeling Omgevingswet een duidelijk beeld van de veranderopgave onder de Omgevingswet. Met als resultaat inzicht in de competenties en werkwijzen die nodig zijn onder de Omgevingswet.
Klaar in 5 stappen
Met Competentie-ontwikkeling Omgevingswet bieden we twee routes aan waarmee je in vijf stappen de competenties ontwikkelt die nodig zijn om volgens de bedoeling van de Omgevingswet te werken. Competenties zoals het vermogen een oordeel te vormen en keuzes tegen elkaar af te kunnen wegen, besluitvaardig zijn en knopen door kunnen hakken en samenwerken met collega’s, ketenpartners en initiatiefnemers.
In beide routes doorloop je de vijf stappen van competentie-ontwikkeling. In route 1 ga je in interactieve werksessies samen met collega’s en onder begeleiding van Over Morgen een collectief leerproces in. In route 2 doorloop je de vijf stappen van competentie-ontwikkeling Omgevingswet individueel. Dit individuele traject volg je aan de hand van online videopresentaties en individuele opdrachten.
Les via video’s
Anouk ontwikkelde samen met collega’s een website: www.ikwerkmetdeomgevingswet.nl. Ze nam verschillende videopresentaties op. Hierin vertelt ze niet alleen hoe Competentie-ontwikkeling Omgevingswet in theorie werkt, ze vertelt ook vanuit de praktijk bij diverse opdrachtgevers over de Omgevingswet en de verandering die deze met zich meebrengt voor onder andere de cultuur van organisaties, dienstverlening, integraliteit, werkprocessen en participatie.
Iedere stap begint met een videopresentatie. Je maakt kennis met de Omgevingswet aan de hand van de videopresentaties en voorbeelden uit je eigen werk. Leert welke verandering de Omgevingswet vraagt in werkwijze, reflecteert op pilots, ontwikkelt competenties en weet uiteindelijk welke werkwijze past bij de Omgevingswet. Zo kun je ook in eigen tempo individueel aan de slag met Competentie-Ontwikkeling Omgevingswet.

Neem juist nu de wet er nog niet is, de tijd om te oefenen met competenties en werkwijzen die passen bij de Omgevingswet. Lees de brochure voor meer informatie.
Anouk Paris, adviseur Omgevingswet, vertelt je meer en denkt graag mee over de situatie in jouw gemeente. Neem contact op via anouk.paris@overmorgen.nl.