De verkoop van cv-ketels stijgt, en dat vertraagt de energietransitie, aldus Natuur & Milieu. Voor iedere woning die nu een nieuwe cv-ketel krijgt moeten we vijftien jaar wachten met de overstap naar aardgas. Natuur & Milieu heeft gelijk dat we ons gasverbruik zoveel mogelijk naar beneden moeten brengen om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar er zijn knelpunten. Het is niet zo dat iedere consument nu zomaar kan overstappen op een warmtepomp.

Warmtepompen zijn een goed alternatief in de nieuwbouw of in vergaand geïsoleerde bestaande huizen. Bewoners moeten dan wel bereid zijn de hogere investering te doen: minimaal 5000 euro voor een warmtepomp ten opzichte van 1000 euro voor een cv-ketel.

Ook de hybride variant, die gas en elektriciteit combineert, heeft geen zin als een woning niet een bepaalde mate van isolatie heeft. De ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen die wel efficiënt werken bij minder isolatie gaan de goede kant op, maar laten nog even op zich wachten. Dat betekent dat vooroorlogse woningen op dit moment eerst flink moeten investeren in isolatie van vloer, muren, glas en dak voordat ze elektrisch kunnen verwarmen. Dat doen de meeste mensen niet van de ene dag op de andere, maar stapsgewijs, als ze toch hun kozijnen gaan vervangen of een dakkapel plaatsen.

 

Warmtenet

Maar nog belangrijker: de energietransitie is geen individuele aangelegenheid. De intentie van de Rijksoverheid, opgeschreven in het klimaatakkoord, is om buurt voor buurt van het aardgas af te gaan. Per buurt wordt gekeken wat het meest geschikte alternatief is en op welke manier de buurt op een betaalbare en passende manier kan overstappen. Want de warmtepomp is niet de enige manier om een woning van het aardgas af te halen.

Warmtenetten gevoed door aardwarmte, oppervlaktewater of restwarmte uit de industrie zullen ook voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse woningen beschikbaar komen. Door op grotere schaal naar oplossingen te kijken worden ze goedkoper en voorkomen we dat straks in één buurt zowel elektriciteitsnetten verzwaard moeten worden voor warmtepompen, als investeringen in warmtenetten gedaan moeten worden.

Lees hier verder.

 

 

 

Gepubliceerd: 12-09-2018