In deze blogreeks neemt Tjakko Dijk ons mee in zijn ervaringen in Australië. Tjakko werkte bij Over Morgen in Nederland en verhuisde in september naar Sydney om als technical director sustainability and business development voor ons moederbedrijf Arcadis aan de slag te gaan.

Vandaag wil ik stilstaan bij sociale duurzaamheid. Sydney staat namelijk op dit moment in het teken van World Pride 2023. De hele stad is in regenboogkleuren gehuld. Om diversiteit te vieren, maar ook om aandacht te vragen voor de minder kleurrijke situatie waarin veel LGBTQIA+ mensen in de wereld leven.

Toen ik vorig jaar juni – ik werkte nog bij Over Morgen – mijn Australische collega David Raftery op LinkedIn regenboogsokken zag aantrekken in het kader van de wereldwijde Pride-maand, vroeg ik hem wie zich bij Arcadis in Australië bezighield met Pride-zaken. Hij bracht me in contact met Rebecca Hanlan. Ik vertelde haar dat ik naar Australië zou verhuizen en dat ik me in Nederland veel heb beziggehouden met Pride-activiteiten. Ook bij Over Morgen was ik een warm pleitbezorger van meer diversiteit.

Verbeteren diversiteit en bewustwording in de organisatie

Rebecca was enthousiast en voor ik het wist werd ik, samen met collega Emily Rossi, co-chair van de Pride Affinity Group bij Arcadis Australië Pacific. Mijn rol is om bij te dragen aan het almaar verbeteren van diversiteit en bewustwording binnen de organisatie. En ik viel met mijn neus in de boter omdat ik na New York in 2019 mijn tweede World Pride zou meemaken. Nu is het zover: Sydney is de host van World Pride 2023 en de stad staat in het teken van LGBTQIA+ rechten.

Op een evenement dat we gezamenlijk met Roads Australia organiseerden in het kader van World Pride, mocht ik de afsluiting verzorgen. We bediscussieerden tijdens het event we hoe wegen ook anders kunnen gebruiken dan alleen voor autoverkeer. Ook demonstraties, Prides en andere evenementen kunnen op de straat plaatsvinden. Tijdens World Pride is Oxford Street, een belangrijke verkeersader in Sydney, afgesloten voor verkeer en tijdens de World Pride March op 5 maart geldt dat voor de Sydney Harbour Bridge.

Ik mocht aanwezig zijn bij een receptie georganiseerd door het Nederlandse consulaat in Sydney en de Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland. Ook uitgenodigd waren vertegenwoordigers van de LGBTQIA+ communities van verschillende eilanden in de Pacific Ocean. Met prachtige dansen, kleuren en zang vierden we diversiteit en werd aandacht gevraagd voor de situatie op de eilanden. Ook daar is nog veel verbetering mogelijk qua acceptatie.

Landen die stappen terug zetten

En deze week bezoek ik de Human Rights Conference. Duizenden mensen van over de gehele wereld voeren het gesprek met elkaar over mensenrechten en de acceptatie van LGTBQIA+ mensen in de wereld. Er worden stappen gezet in veel landen, maar er zijn helaas ook landen die stappen terug zetten. Aandacht voor gelijke rechten voor iedereen is sociale duurzaamheid. Dat zit bij Arcadis in de genen. En zo hoort het.

Lees ook: Duurzaamheid down under #2: Australië voelt de drang te verduurzamen

Gepubliceerd: 01-03-2023