In deze blogreeks neemt Tjakko Dijk ons mee in zijn ervaringen in Australië, waar hij sinds september werkt als technical director sustainability and business development voor moederbedrijf Arcadis. Zijn doel down under? Duurzame impact hebben.

Viel ik even met mijn neus in de boter twee weken geleden. Ik werd uitgenodigd voor de viering van 80 jaar diplomatieke banden tussen Australië en Nederland. In het parlementsgebouw van New South Wales, de staat waar Sydney in ligt, werd een receptie georganiseerd door de Nederlandse ambassade en het Nederlandse consulaat in Sydney. Een native Australiër opende de receptie met een scherp verhaal over het land waar we ons bevonden. Het is goed om ons bewust te zijn van de geschiedenis en de omgang met de inheemse bevolking. Erkenning van het feit dat we ons op hun land bevinden is het minste dat we kunnen doen. Daarna waren er speeches van onder andere de ambassadeur Marion Derckx en de Consul Generaal Hugo Klijn die waren doorspekt met duurzaamheidsambities. Nederland en Australië werken goed samen op verschillende vlakken. Met name op het gebied van waterstof en circulaire economie liggen er vele kansen.
Volop kansen in circulaire economie en waterstof
Het zijn ook werkvelden waar we als Arcadis kennis en expertise in hebben of opbouwen. En dan komt de wereldwijde aanwezigheid van ons bedrijf om de hoek kijken. Collega’s Malu Hilverink en Thijs Aarden hebben met hun team bij Over Morgen de laatste jaren aan de weg getimmerd op het gebied van circulaire economie. Samen met onder andere Wouter Schik van Arcadis in Nederland werken ze aan prachtige projecten. Tijd om te kijken of we die ervaringen in het kader van Nederland-Australië betrekkingen in Australië ook kunnen gebruiken. Zo ook op het gebied van waterstof. De ontwikkelingen in zowel Nederland als Australië op dit vlak gaan snel. Een publiek-privaat netwerk met Nederlandse en Australische partners kan daar versnelling in aan brengen.
Overheid en bedrijfsleven nog op zoek naar hun rol
Australië opent zicht steeds meer voor me. Ik zit hier inmiddels ruim drie maanden en begin mijn weg hier te vinden. Werken aan een routekaart naar klimaatneutraliteit voor een nieuw logistiek park zo groot als het hele centrum van Sydney. Werken aan een klimaatneutrale universiteitscampus in Melbourne. Het duurzaamheidsteam van Arcadis verder vormgeven en uitbouwen in Sydney, Melbourne, Brisbane en Gold Coast. De connectie leggen met onze wereldwijde duurzaamheidsteams. Het leven hier is allerminst rustig te noemen. Genoeg te doen, maar dat is goed, want de uitdagingen zijn groot.
Er is een grote belangstelling voor duurzaamheid in dit grote land. Aan de wil om te verduurzamen ligt het hier dus in ieder geval niet. Het is duidelijk nog wel zoeken voor zowel het bedrijfsleven als de overheid om de juiste rol te vinden. De overheid heeft een duidelijk andere rol dan in Nederland. Het zou mooi zijn als ze ook hier, als landeigenaar en regelgever, een motiverende, faciliterende en vooral ook participerende rol kunnen en willen innemen. Vanuit mijn politieke ervaring in Nederland wil ik kijken of ik daar het komende jaar aan kan werken. Het feit dat ik mijn weg inmiddels weet te vinden, helpt daar enorm bij.
Lees ook: Duurzaamheid down under #1: de overstap