Het energiesysteem van Gelderland is zonder twijfel complex. Hoe veel energie moet in de 6 RES regio’s van Gelderland duurzaam worden opgewekt om 49% CO2 reductie te behalen, in lijn met de opgave uit het Klimaatakkoord? En hoeveel bij 55% CO2 reductie, de ambitie vanuit het Gelders Energieakkoord? In opdracht van de Provincie Gelderland zijn wij samen met de RES regio’s aan het rekenen geslagen. We komen tot verschillende toekomstscenario’s die de keuzes en uitdagingen in ons energiesysteem laten zien.
200 Petajoule inzichtelijk maken, dat is onze opgave in Gelderland. Deze eenheid waarmee energievraag uitgedrukt wordt, is voor de 6 RES regio’s van Gelderland beter bekend als 55TWh. Dat is ruwweg het huidig energiegebruik binnen de provincie. Alle zes Gelderse RES regio’s hebben de opgave om een gedeelte van deze energievraag duurzaam op te wekken in 2030. Wij kregen de mooie taak om hiermee aan de slag te gaan. Dat was een uitdagende én inspirerende klus.
Aannames, Aannames, Aannames
Om in te schatten hoe het energiesysteem van een regio eruit kan zien in 2030 moeten er over allerlei factoren aannames worden gedaan. Hoe snel worden huizen geïsoleerd, nemen elektrische auto’s de wegen over, zal er meer ingezet worden op openbaar vervoer en leggen we allemaal zonnepanelen op onze daken? We maken daarbij gebruik van onze kennis op al deze thema’s. Tijdens een aantal werksessies hebben samen met de provincie aannames op papier gezet over al deze factoren. Binnenkort gaan we weer samen om tafel om de aannames te updaten. Want de wereld verandert snel en sommige aannames worden ingehaald door de realiteit.
Van alle uitgangspunten naar één overzicht
Al die uitgangspunten leiden vervolgens tot een mogelijk scenario van een toekomstig energiesysteem. Om deze scenario’s begrijpelijk te maken, hebben we visualisaties gemaakt die helder laten zien hoeveel windmolens en hectare zonnevelden er in verschillende scenario’s nodig zijn, hoeveel deze bijdragen aan de RES-opgave en hoeveel CO2 reductie ermee wordt gerealiseerd. Informatie op een toegankelijke manier presenteren kan bijvoorbeeld in een factsheet, of in een storymap.

En dus eenvoudig van scenario naar uitvoering?
Op enig moment meer overzicht en inzicht in het energiesysteem van je RES regio krijgen is natuurlijk cruciaal. In veel RES-regio’s (ook buiten Gelderland) worden onze energiedoorrekeningen gebruikt ter ondersteuning van het RES-proces en ter onderbouwing van het bod.
Omdat veel ambtenaren zelf ook willen ‘spelen’ met onze scenario’s, hebben wij inmiddels voor meerdere RES regio’s trainingen georganiseerd in het gebruik van het ETM (Energie Transitie Model). Dit is het rekenmodel waar wij, samen met Quintel – de makers van het rekenmodel- de geïnteresseerde gebruikers in trainen.
Het energiesysteem zal snel veranderen
Er zullen de komende tijd veel dingen gebeuren die invloed hebben op duurzaamheidsdoelstellingen. De Europese ‘Green Deal’ kan bijvoorbeeld de CO2-reductiedoelstelling voor Nederland verhogen. En wat te denken van de gesprekken over een ‘gebalanceerd energiesysteem’; hoe behouden we op een haalbare en betaalbare manier de betrouwbaarheid van ons elektriciteitsnet?
Ook laaien binnen veel RES regio’s nu discussies op over eerder geformuleerde doelstellingen, zoals ‘fossielvrij in 2030’ of energieneutraal. Allemaal voorbeelden die een effect gaan hebben op het beleid van gemeentes en regio’s. Gelukkig kijken veel partijen al voorruit. Jij ook? Wij denken wij graag met je mee om hier op voorbereid te zijn.
Wil jij ook het energiesysteem van jouw regio of gemeente beter begrijpen? Neem dan contact op met Dennis Iseger.