Benchmark elektrisch rijden 2017: hoe scoort jouw gemeente?

Datum

04 / 2017

Contactpersoon

Over Morgen
Over Morgen
033 30 36 800 | mail

Tags

elektrische mobiliteit

Op donderdag 13 april maakt Over Morgen de benchmark elektrisch rijden voor 2017 bekend. De benchmark is uitgevoerd door de toekomstprognoses over de vraag naar elektrische auto’s te combineren met de gegevens per gemeente over het bestaande openbaar beschikbare laadnetwerk. Er zijn een aantal gemeenten die fors beter scoren ten opzichte van de vorige benchmark in 2016. De best scorende gemeenten in 2017 zijn Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De top 3 ‘stijgers’ op de ranglijst zijn Uitgeest, Amstelveen en Aalsmeer. Wat opvalt zijn de verschillen tussen gemeenten, in de mate waarin zij met hun huidige netwerk van openbare laadpalen voorbereid zijn op de toekomstige vraag naar elektrisch rijden.


Klik hier voor een grote versie van de kaart

De relatief hoge benchmarkscores (> 85) van gemeenten als 1) Amsterdam, 2) Rotterdam en 3) Den Haag zijn geen verrassing. Rotterdam en Den Haag hebben hun positie op de ranglijst geruild ten opzichte van de benchmark van 2016. Utrecht is enkele plaatsen gezakt in de lijst naar plek zes en is voorbijgestreefd door 4) Amstelveen en 5) Noordwijkerhout. De top 10 stijgers ten opzichte van vorig jaar zijn: Uitgeest, Amstelveen, Aalsmeer, Renkum, Binnenmaas, Vught, Barneveld, Nieuwkoop en Ouder Amstel.

Opmerkelijk is dat uit de G30 de gemeenten Amersfoort, Emmen, Enschede en Venlo relatief laag scoren (< 25). Daar ligt nog een grote opgave de komende jaren. De uitkomsten van de benchmark 2017 en het verschil ten opzichte van 2016 zijn per gemeente op digitale kaart beschikbaar gesteld en via deze link te raadplegen.

De analyses zij uitgevoerd op basis van uitgebreide data-analyses en toekomstprognoses voor elektrisch rijden en openbaar laden.

Het volledige persbericht lees je hier.

Simple Share Buttons