Vraag aan ons

Hillegom, Lisse en Teylingen (de HLT-gemeenten) versnellen de transitie richting een circulaire economie. De gemeente vroeg Over Morgen om een startpunt.

 

Ons antwoord

Wij organiseerden een masterclass. In deze masterclass stond het waarom, wat en hoe van een circulaire economie centraal. Wij maakten de ambities, beleid en projecten op nationaal en regionaal niveau inzichtelijk vanuit de overheid, bedrijven en particulieren. Oftewel, we behandelden de status van de circulaire economie in Nederland. Tijdens de masterclass hebben we met de gemeente ook lokale voorbeelden benoemd.

 

Hoe

Met name het ‘hoe’ is een vraag die bij veel gemeenten leeft. Wij kunnen goed helpen bij het beantwoorden van deze vraag: er zijn verschillende aanvliegroutes mogelijk. Bijvoorbeeld door circulair als middel te gebruiken voor het behalen van strategische doelen. Denk aan het aantrekken van innovatieve bedrijvigheid. Inzicht in lokale restproducten kan het vestigingsklimaat voor bedrijven die dit als grondstof gebruiken verbeteren. Maar ook een circulair bedrijventerrein past bij de identiteit van bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

 

Mate van invloed

Een andere benadering is die vanuit mate van invloed. De gemeente heeft bijvoorbeeld directe invloed op het eigen vastgoed en bedrijfsvoering, openbare ruimte, vergunningsbeleid en inkoop. Indirect heeft de gemeente invloed op afvalscheiding en hergebruik bij particulieren en bedrijven. De gemeente kan ten slotte ook lobbyen rondom provinciale/landelijke wetgeving.

Binnen de verschillende invloedniveaus kan een gemeente voornamelijk zelf het goede voorbeeld geven, partijen en grondstoffen met elkaar verbinden, kennisontwikkeling stimuleren, voorbeelden uitlichten en gedrag beïnvloeden. Door prikkels bij circulair gedrag en ruimte te geven in regelgeving.

Tijdens de masterclass hebben we de gemeente inzicht gegeven in het proces van circulaire ambitie tot circulair resultaat. We deelden onze kijk op de stappen die volgens ons nodig zijn om te komen tot een circulaire economie in HLT.

 

Ben je ook benieuwd naar de stand van de circulaire economie in Nederland? Laat het ons weten en we helpen je graag vooruit.