Deze vraag stond centraal in de training ‘gebiedsbusinesscase en meanwhile strategy’. Ruben Visser en Bram van Uden van Over Morgen hebben 26 juni als gastdocenten deze training gegeven. De deelnemers volgen de leergang ‘financiële regie in de nieuwe realiteit van gebiedsontwikkeling’. Een leergang, georganiseerd door Orbiters en Geoplan. De enthousiast groep en interactieve middag maakten het een geslaagde training.

Vanuit de overtuiging dat gebiedsontwikkeling meer een onvoorspelbare expeditie is dan een maakbaar plan, zijn we samen met de groep ingegaan op de kunst van het verbinden van functies, partijen en geldstromen.

Onder het motto ‘van grondexploitatie naar gebiedsbusinesscase’ hebben we inzichten gedeeld op het integreren van kasstromen en het vinden van een financieel vliegwiel voor de ontwikkeling van een gebied of gebouw. Dit vliegwiel voor ontwikkeling kan onder andere worden gevonden in het tijdelijk ruimtegebruik. Deze vorm van gebruik is niet alleen een tijdelijk andere bestemming voor even, maar ook een echte motor voor waardecreatie. Aan de hand van sprekende voorbeelden, zoals de Troned Safety Campus  in Enschede, ‘Het Koelhuis’ in Zutphen’ en ‘De Gelderland’ in Culemborg hebben we de businesscase toegelicht.

In oktober verzorgt Over Morgen binnen deze leergang nog een dagdeel training. Deze training zal aan de hand van door deelnemers ingebrachte cases verdere verdieping geven op de ‘gebiedsbusinesscase’.

 

Gepubliceerd: 07-07-2014