“Mijn mama zorgt ervoor dat opa’s en oma’s beter kunnen lopen en mijn papa werkt bij Over Morgen”, zegt Wietske tegen haar juf.

Met haar pedagogische kwaliteiten corrigeert de juf mijn dochters zinsopbouw en benadrukt dat papa waarschijnlijk overmorgen weer aan het werk zou moeten.
Volhardend als ze is blijft mijn dochter bij haar standpunt: “Mijn papa werkt bij Over Morgen!”. Punt.

Wietske is vijf jaar en begint te begrijpen waarom je als ouders moet werken. Maar hoe vertel je als ouder aan je kinderen nou precies wát voor werk je doet?
Voor mijn vrouw is dat makkelijk, zij is fysiotherapeut en staat ouderen bij in hun revalidatieproces nadat zij bijvoorbeeld een heup hebben gebroken. Dat heb je snel uitgelegd in Jip-en-Janneke-taal. Ikzelf heb het een stuk lastiger, want hoe leg je een meisje van vijf uit dat Over Morgen een bureau is wat je gisteren een ruimtelijk adviesbureau zou noemen?
Moeilijke opgave. Maar wel een opgave waar ik mijn tanden wil zetten. Want als het mij lukt om het klip en klaar aan Wietske uit te leggen, dan moet ik met datzelfde enthousiasme ook professionals kunnen overtuigen van de kracht van Over Morgen.

Met deze opgave in het achterhoofd heb ik me de afgelopen weken verdiept in Over Morgen. Thema’s als gebiedsontwikkeling 2.0 en burgerparticipatie staan vanuit mijn werkervaring en opleiding dicht bij me. Maar duurzaamheidsthema’s als elektrisch vervoer, zonnevelden of warmtenet zijn relatief nieuw voor mij. Wat doet Over Morgen exact op deze thema’s en wat onderscheidt ons ten opzichte van andere bureaus?

Inmiddels komt het beeld van deze jonge ondernemende club me steeds beter op het netvlies te staan en merk dat ook mijn netwerk graag wilt weten wat ik doe bij Over Morgen. Met veel plezier leg ik uit dat we bij Over Morgen op een andere manier tegen de hedendaagse opgaven aankijken. Dat we met lef en durf oplossingen aandragen die bijdrage aan een nieuwe inrichting en benutting van de openbare ruimte.

Dit verhaal krijg ik steeds scherper en het is me gelukt om nieuwe opdrachtgevers te overtuigen en te enthousiasmeren voor wat Over Morgen kan én doet. Over Morgen is met name uniek in de manier waarop met de ontwikkeling van duurzame initiatieven wordt omgegaan, zoals zonnevelden. Gemeenten moeten het antwoord op de duurzaamheidsvraag weleens schuldig blijven. Waar Over Morgen juist op het gebied van Elektrisch Vervoer een kennisvoorsprong heeft. Een onderwerp als warmte is voor mij een nog ontgonnen gebied dat de nieuwsgierigheid heeft gewekt. En zelfs binnen de voor mij bekende thema’s participatie en gebiedsontwikkeling laat ik me verrassen door de nieuwe aanpakken en strategieën. Intern houd ik me bezig met strategie bepalen; hoe benaderen we als Over Morgen de markt en breiden we ons netwerk uit? Positie bepalen, strategie bedenken, kennisontwikkeling en verkenning zijn voor de mij de sleutelwoorden van de eerste weken bij Over Morgen.

Ik ben aan het zaaien en ik zie dat de eerste zaadjes tot ontkieming komen, maar moet geduld hebben om te oogsten maar dat de eerste resultaten op de loer liggen.
Want toen ik vanochtend mijn kinderen gedag kuste zei Wietske: “Papa ga jij naar Over Morgen?” Ik knikte bevestigend en vroeg haar: “Maar wat gaat papa daar doen dan?”
“Praten!”, zei ze overtuigend en ik bedacht me dat ze het salesvak in de kern te pakken heeft. Maar met praten alleen lukt het niet, je moet inhoud te bieden hebben. En die hebben we bij Over Morgen…

Gepubliceerd: 04-07-2014