Stedelijke verdichting en de energietransitie zijn een gouden combinatie. Het is alleen nog een kwestie van aan de slag gaan om de code te kraken. We hebben geen tijd te verliezen!
Stedelijke verdichting en de energietransitie zijn een gouden combinatie. Alleen ligt het goud (zoals jammer genoeg wel vaker) niet voor het oprapen. We zullen er samen hard aan moeten werken en de code van de kluis waarin het goud ligt moeten kraken. Op het symposium Binnenstedelijke Verdichting sprak ik hierover. Men was het in de zaal met mij eens dat het waarom en het wat rondom de energietransitie wel helder is: Het gaat gebeuren! De vraag is dan nog vooral: Hoe gaan we dat handen en voeten geven.
Slimmer bouwen
Voor mij sprak Friso de Zeeuw over het stapelen van ambities en dat we moeten waken dat we niet een toren van Babel maken en de stedelijke verdichtingsopgave opblazen. Het is mijn inziens juist niet het stapelen van ambities, maar het slim combineren van zaken, niet hoger maar slimmer bouwen. Als het gaat om stedelijke verdichting zelfs letterlijk en figuurlijk.
De code kraken
Schaalniveaus met elkaar verbinden biedt nieuw perspectief. Ik denk dat we de code kunnen kraken door slim schaalniveaus van stedelijke ontwikkeling met elkaar te verbinden. Op schaal van een stad (10.000 of meer woningen) zijn er uitdagingen en oplossingen, op schaal van 1 of een paar woningen zijn die er ook. Deze oplossingen weten zowel overheid als marktpartijen uitstekend te vinden en te benutten. Het verbinden van schaalniveaus en de schaal van bijvoorbeeld een gebied van 500 woningen koppelen aan de schaal van stad brengt een heel nieuw spectrum van mogelijkheden. Lokale opslag van energie van het gebied maar mogelijk ook van omliggende gebieden kan op stadsniveau de instabiliteit van het overbelaste energienetwerk ontlasten. En als er in de stad een goed en duurzaam warmtenet aanwezig is, zou dit een perfecte oplossing kunnen bieden voor een verdichting. En een verdichting kan ervoor zorgen dat er tussen diverse functie slim energie uitgewisseld kan worden.
Maak het eens concreet
“Leuk verhaal Jeroen, maak het eens concreet?”, was een scherpe vraag uit de zaal. Ik geef twee voorbeelden.
- Wij denken dat mobiliteitshubs in stedelijke gebieden die verdichten een perfecte oplossing zijn voor de toenemende mobiliteit. Je maakt een ruimte waar mensen elektrische auto’s fietsen en LEV (Light Electric Vehicles) kunnen delen. Diezelfde auto’s kunnen dienen als opslag voor energie uit het gebied. Extra bijvangst is dat je een ruimte hebt waar mensen elkaar ontmoeten en zelfs extra werkgelegenheid kan ontstaan.
- Wij denken dat als je in nieuwe gebouwen ruimte gaat reserveren voor warmte/elektriciteitsopslag je spekkoper gaat worden. Mogelijk gaat de netbeheerder zelfs mee investeren in de benodigde ruimte omdat het hun grote investeringen scheelt in het verzwaren van het net en/of aanleggen van nieuwe warmte-infrastructuur. Bijkomend voordeel is dat je door opslag meer in het gebied te regelen je in de woningen ruimte bespaart en mensen hun zo geliefde meterkast waar ze allerhande spullen in kunnen opbergen weer terug hebben in plaats van een volle ruimte met technische spullen.
“Makkelijk is het niet, beginnen is de enige optie.”
De voorzitter vroeg me of ik al veel voorbeelden heb. Helaas nog niet. Het is met elkaar samen ontdekken, intelligent vooruit struikelen. Eén ding is wel duidelijk: iedere dag dat we wachten zorgt ervoor dat we minder tijd hebben om de code te kraken. Laten we vooral beginnen, dat is de enige weg om voorwaarts te gaan.
