Berichten van

10 geleerde lessen uit 30 isolatieprogramma’s 

Sinds de lancering van het Nationaal Isolatieprogramma stelde Arcadis | Over Morgen voor meer dan dertig gemeenten en regio’s een lokaal isolatieprogramma op. Samen met bewoners, energiecoöperaties en sociale partners bepaalden we doelstellingen, doelgroepen, activiteiten en benodigde mensen en middelen voor het verduurzamen van woningen. Dat is maatwerk, want elke gemeente, elke wijk, en ieder…

Een rechtvaardige energietransitie – structurele oplossingen voor energiearmoede in jouw gemeente 

Ondanks rijkssteun en inzet op lokaal niveau blijft het aantal huishoudens met (een risico op) energiearmoede stijgen. We zijn inmiddels twee vlagen SpUk gelden, energietoeslag, energiekorting en een energieplafond verder, maar het onderwerp blijft plakken. De gemene deler in al deze middelen: de incidentele aard. Structurele hulp blijkt voor gemeenten lastig op te tuigen. Door…

Zonnepanelen op bedrijfsdak - energy hub

Van bedrijventerrein tot energy hub in 5 stappen

Het knelt op het elektriciteitsnet. En dat merken ook bedrijventerreinen. Van de 3.900 bedrijventerreinen in Nederland heeft zo’n 75 procent last van netcongestie. Daardoor kunnen bedrijven niet uitbreiden of verduurzamen en is er geen plek voor nieuwe aanwas op een terrein. Een deel van de oplossing ligt bij energy hubs, waarbij de het aanbod slimmer…

Living Lab: participatietraject voor gemeenten met lef

Tussen Heesch en Nistelrode ligt een stuk bosrijk heidegebied waar omwonenden, recreanten en lokale ondernemers met plezier gebruik van maken: de Hooge Vorssel. Door het ontbreken van een toekomstvisie voor het gebied, ontstond er onduidelijkheid rondom het verstrekken van vergunningen. Kan de aanwezige golfbaan bijvoorbeeld uitbreiden om een officiële wedstrijdbaan te worden? Hoe zit het…

Duurzame mobiliteit en gezondheid

In deze blog vertellen we meer over het gesprek dat onze (oud-)stagiair Annika Prinsen en collega Tobias Janssen voerden met Professor Dick Ettema. Zij voerden deze zomer een leuk, inhoudelijk gesprek over het verband tussen duurzame mobiliteit en gezondheid. Ettema is hoogleraar Urban Accessibility and Social Inclusion aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de inrichting van steden en hoe dit de reispatronen van burgers en hun gezondheid beïnvloedt.

Potentie voor deelmobiliteit in beeld

In 2023 heeft Arcadis | Over Morgen samen met vijf Foodvalley gemeenten gewerkt aan een regionale deelmobiliteit. Onderdeel hiervan is een verkenning naar de potentie van deelmobiliteit. Deze analyse brengt voor deelauto’s en deeltweewielers potentiële wijken en gebieden in beeld op basis van in literatuur veelvoudig omschreven positieve kenmerken voor deze deelmobiliteitsvormen zoals stedelijkheid, autobezit en aanwezigheid van bepaalde kansrijke doelgroepen.