Sinds 2011 zijn we in Nederland bezig met de Omgevingswet. Afgelopen jaren heeft Over Morgen verschillende overheden geholpen met de wet onder de knie te krijgen. We verschuiven nu de focus van Over Morgen van overheden helpen met het onder de knie krijgen van de wet, naar hoe transities in lijn met de Omgevingswet van visie naar uitvoering komen. Met als doel: beter en makkelijker een toekomstbestendige leefomgeving waarmaken. Maar wat betekent dit in de praktijk?
In de Omgevingswet wordt gesproken over kerninstrumenten. Over Morgen ziet dat om van visie naar uitvoering te komen de omgevingsvisie, omgevingsprogramma, omgevingsplan en omgevingsvergunning hierbij een grote rol spelen. Deze instrumenten hebben een relatie én samenhang met elkaar dat toewerkt van visie naar uitvoering.
De samenhang tussen de instrumenten noemen we ook wel het ‘werkend stelsel’. Hiermee kijk je niet alleen maar top-down vanuit visievorming naar hoe er uiteindelijk regels in het omgevingsplan komen te staan, maar kijk je ook hoe het verlenen van een omgevingsvergunning weer effect heeft op het omgevingsplan, omgevingsprogramma en omgevingsvisie. Hieronder een visuele weergave over hoe wij zien dat Omgevingswet als geheel werkt.

Alles samen zorgt ervoor dat sociale en fysieke thema’s in de leefomgeving van visie tot uitvoering komen, samen met ketenpartners, stakeholders en samenleving. Om dit aan te jagen maakt de Omgevingswet al het omgevingsbeleid en regels en verordeningen zichtbaar in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), stellen ze een proces voor om initiatieven te verwerken met behulp van omgevingstafels en wordt er een inspanningsverplichting op participatie gevraagd.
Verbinding en samenhang tussen opgaven en samenwerking
De wet jaagt verbinding en samenhang aan tussen sociale en fysieke thema’s in de leefomgeving en zorgt voor betere samenwerking tussen bestuur, politiek, gemeentelijke organisatie en de samenleving.
Bij Over Morgen zien we dat samenwerking de sleutel is om opgaven in de leefomgeving integraal te benaderen. Zo maken we met behulp van de Omgevingswet een toekomstbestendige leefomgeving waar.
Wil je meer weten over hoe de Omgevingswet jou kan helpen een toekomstbestendige leefomgeving waar te maken? Neem contact op met Anouk Paris