De ontwikkelingen in onze leefomgeving kunnen we aan de hand van data inzichtelijk maken. Dit biedt ons de mogelijkheid om te analyseren wat er speelt en hoe we met onze blik vooruit kunnen bouwen. Wij hebben in de paper ‘Toekomstbestendig bouwen: hoe wonen en leven we over 20 jaar’ een eerste schets gemaakt van de aandachtspunten van 3 type ontwikkelingen. In ons kleine land bestaan grote verschillen in demografische ontwikkelingen en dus vraag naar woningen. De prognoses tot 2040 van het Planbureau voor de leefomgeving tonen variaties. In onderstaande datavisualisatie is te zien dat er grofweg 3 type ontwikkelingen in de woningbouwopgave zijn; krimp, business as usual en groei. Een startpunt voor maatwerk op lokaal niveau.
(lees verder onder de kaart)
De woningbouwopgave heeft lokaal verschillende aandachtspunten
Los van de verschillende woningbouwopgave hebben alle dorpen en steden dezelfde opgave, namelijk voorbereiden op een duurzame toekomst. Door werk te maken van de leefbare stad, elektrisch vervoer, duurzame elektriciteit en duurzame warmtebronnen, een vitaal platteland, circulair bouwen en inclusieve samenleving. Het lijkt ingewikkeld. Maar feitelijk bieden deze opgaven voor elk dorp, buurt of stad de kans om te investeren in een betere leefomgeving.
Toekomstbestendig bouwen begint nu
Het is tijd om te werken aan een duurzame toekomst. We hebben behoefte om wonen in alle variaties serieus te nemen en met elkaar te combineren. Hiervoor is het nodig om anticyclisch te investeren. Toekomstbestendig bouwen is nadenken over hoe we over 50 jaar willen wonen en leven. In een leefomgeving die gezond, groen en energieneutraal is of zelf duurzame energie oplevert. Voor iedere type ontwikkeling in de woningbouwopgave liggen hier verschillende kansen, uitdagingen en verbindingen.
Lees de volledige paper ‘Toekomstbestendig bouwen: hoe leven we over 20 jaar’ op Binnenlands Bestuur hier.