“Een structuurvisie is voor de gemiddelde burger geen nachtkastjeslectuur. Oud-Beijerland heeft een alternatief: een online 3D-structuurvisie.” Binnenlands Bestuur plaatste onderstaand artikel over de online 3D-structuurvisie die Over Morgen ontwikkelde voor de gemeente Oud-Bijerland.

De gemeente kan zich de houding ‘wij bepalen wel wat waar komt’ niet langer veroorloven, vindt wethouder Johan van Buuren. Mensen uitnodigen om te reageren op de structuurvisie moet het uitgangspunt zijn. Maar de oude papieren structuurvisie leefde niet echt, was zijn ervaring. “Als ik het dorp in ging vroegen er steeds mensen wat er nou ging gebeuren met bepaalde projecten. We zochten dus ook naar de mogelijkheid de structuurvisie beter onder de aandacht te brengen dan als traditioneel boekwerk.”

De uiteindelijke gekozen vorm, die samen met een extern bureau is ontwikkeld, is een Google Earth-achtige omgevingwaarin geplande ontwikkelingen virtueel en in driedimensionale vorm zijn verwerkt. De Oud-Beijerlanders kunnen er tot op straatniveau doorheen navigeren. Eén op de zeven heeft de structuurvisie op die manier al bekeken, volgens Van Buuren een nationaal record. “De visualisatie is ook zo belangrijk omdat we veel aan inbreiding doen.” Nieuwe ontwikkelingen worden meteen weer in de viewer verwerkt.

Natuurlijk kost het wat om zo’n viewer te bouwen, maar Van Buuren vindt de (potentiële) winst veel groter. “Op deze manier weet je veel sneller waar de weerstand zit en kun je dure fouten voorkomen. En de raad ziet ook meer de impact van de plannen.” De online 3D-structuurvisie heeft zich al bewezen bij een infrastructureel project op een gevoelige locatie tussen de haven en de winkels. “Ik ben ervan overtuigd dat dit het proces versneld heeft.”

Wil je meer informatie over hoe je een structuurvisie weer interessant en uitdagend maakt? Neem dan contact op met Gerwin Hop.

Gepubliceerd: 27-09-2013