Het is nu van belang dat alle losse circulaire initiatieven samen gaan vloeien tot een nieuwe manier van werken, bouwen en ontwikkelen. “Circulair moet in het echte leven zichtbaar worden. Het nieuwe normaal”, zegt Sara Vellenga, onze nieuwe adviseur Circulaire Economie. In dit interview stelt ze zichzelf voor.
Waarom koos je voor Over Morgen?
Over Morgen maakt zich sterk voor een betere wereld. Niet afwachtend, maar startklaar. De naam zegt het al, de toekomst begint morgen al. Dat maakt Over Morgen de perfecte plek voor mij om verder aan de slag te gaan met mijn ambitie voor duurzaamheid. Circulariteit is daarbinnen voor mij favoriet.
Wat is volgens jou de grootste uitdaging van aankomende jaren voor een duurzame leefwereld?
Integraal denken, doen en handhaven. Dat is nog niet zo makkelijk, maar wel heel erg nodig! Elke partij kent zijn of haar eigen taal, regels en manier van werken. Dat moet samen één taal en één manier van werken worden. Ik zie daarin graag de overheid, bedrijven en onderwijsinstellingen samen optrekken.
Systeemverandering zie ik als grote uitdaging. Een systeem ontwerp je niet in je eentje, maar krijgt vorm als ieder zijn eigen stappen zet. De overheid zal een gedegen koers moeten uitzetten, consequent toegepast in wetgeving, regelgeving en handhaving. Bedrijven mogen wat mij betreft best het beste jongetje van de klas zijn, graag zelfs. Bedrijven zijn een drijvende kracht in het economisch systeem. Met onderwijsinstellingen als derde partij kunnen we blijvend leren. Samen leren en ontwikkelen is ontzettend belangrijk.
Welk resultaat heb jij tot nu toe al in jouw werkzame leven bewerkstelligd?
Ik ga graag zoek naar wat er ontbreekt in de markt om daar te komen waar we willen zijn. Soms was dat bijvoorbeeld inzicht op basis van data. Zo heb ik meegewerkt aan het ontwerp van een comfort-index die snel inzicht geeft in de kwaliteit van het leefklimaat op kantoor. Inzicht in data is een geweldig middel om gebruikers zelf keuzes te laten maken. En het is de sleutel naar de verbetering van morgen, en daar hou ik van.
Ik heb ook gewerkt aan een routekaart voor Circulair Bouwen. Als alles nieuw is en spannend, is het belangrijk dat er enig houvast is in het bepalen van de route. De routekoort helpt regie nemen in het bouwproces.
Voor welke opdracht mogen we jou ’s nachts wakker maken?
Ik wil samenwerken met een pro-actieve opdrachtgever die onze leefomgeving beter willen maken, maar nog niet weet hoe. Ik vertaal circulaire ambities in een concreet aanvalsplan. Hoe dat eruit ziet? Dat verschilt enorm; de wijk van de toekomst, een hot-shot circulair bedrijf, een corporatie met ambities voor circulaire impact, maar zeker ook het opstellen van een regionaal actieplan om met elkaar de ketens te sluiten.
Hoe maak jij in je privéleven werk van een mooi/duurzame leefwereld?
Professioneel door te switchten van akoestisch expert naar circulaire impactmaker! In mijn persoonlijke leven probeer ik mijn consumptiegedrag aan te passen: minder vliegreizen, meer OV, minder vlees eten, minder spullen en langer met spullen doen. Een concreet voorbeeld: we hebben gekozen voor een gedegen oudere auto met een langere levensduur in plaats van de aanschaf van een nieuwe electrische auto. Daarmee bespaar ik voorlopig inzet van nieuwe (schaarse) grondstoffen.
Waarmee ga je de komende tijd aan de slag?
Over Morgen doet al heel veel mooie circulaire projecten. Samen met het team ga ik dit verder uitbouwen. Het is nu van belang dat alle losse circulaire initiatieven samen gaan vloeien tot een nieuwe manier van werken, bouwen en ontwikkelen die in het echte leven zichtbaar wordt. Het nieuwe normaal!
Wil jij meer weten over Sara, of samen met haar aan de slag?! Neem direct contact op: sara.vellenga@overmorgen.nl Of lees meer over wat Sara en haar collega’s voor je kunnen betekenen als het gaat om jouw circulaire ambities en plannen.