Afgelopen week overhandigde Gerwin Hop (directeur Over Morgen) een kunstwerk aan het college van gemeente Oud-Beijerland als dank voor de samenwerking aan de eerste online 3D structuurvisie van Nederland. In juni van dit jaar lanceerde gemeente Oud-Beijerland de website OBL versterkt. Over Morgen hielp de gemeente met nieuwe technieken en processen, zoals het inzetten van Virtual Reality waarbij mensen door computervisualisatie de gelegenheid krijgen een kijkje in de toekomst te nemen.

Inwoners, ondernemers en overige geïnteresseerden kregen via de website in virtual reality een beeld van de ruimte die er is voor ontwikkelingen in Oud-Beijerland. Bovendien kon men direct online een zienswijze indienen. De gemeente hoopte op deze manier de verplichte structuurvisie duidelijker en eenvoudiger te presenteren en mensen bovendien uit te nodigen om mee te denken over de toekomst van het dorp.

Het kunstwerk dat Over Morgen aan het college overhandigde is gemaakt door kunstenaar Willem-Paul Koenen en heeft als titel ‘Samen pionieren’. Het doek symboliseert de samenwerking tussen gemeente Oud-Beijerland en Over Morgen bij de totstandkoming van de eerste online 3D structuurvisie van Nederland. Beide organisaties zijn duidelijk in het kunstwerk te herkennen aan de huisstijlkleuren die in elkaar overlopen. Ook zijn de kepers van Oud-Beijerland duidelijk zichtbaar, die symbolisch omhoog wijzen. Met de innovatieve 3D structuurvisie speelt de gemeente immers optimaal in op de digitale vooruitgang. Ten slotte wordt de samenwerking tussen Oud-Beijerland en Over Morgen ook gesymboliseerd door de stijl van het werk; de energie spat er vanaf. Een ‘making of’ van het kunstwerk is te zien op YouTube.

Na de lancering van de structuurvisie van Oud-Beijerland meldden zich al diverse partijen bij Over Morgen om ook hun projecten in 3D inzichtelijk te maken. In Oud-Beijerland blijft de website bestaan. Geïnteresseerden kunnen op deze manier plannen en projecten blijven volgen. Ook blijft het mogelijk om ideeën over de toekomst van Oud-Beijerland in te sturen via de website. Op dit moment is de gemeente bezig met de beantwoording van de binnengekomen zienswijzen in een Nota van Beantwoording. In deze nota wordt ook aangegeven of de zienswijzen leiden tot een aanpassing van de ontwerp-structuurvisie en/of het uitvoeringsprogramma. Op 1 oktober neemt de gemeenteraad hier een beslissing over. De structuurvisie en het uitvoeringsprogramma worden dan ook vastgesteld.

Gepubliceerd: 13-09-2013