Deelmobiliteit groeit in populariteit. Dit schept voor gemeenten kansen en interessante uitdagingen. We ondersteunen diverse gemeenten bij het maken van goed beleid op deelmobiliteit. Onlangs is daar Zwolle als opdrachtgever aan toegevoegd met het Actieplan Deelmobiliteit. Speerpunt: draagvlak binnen de samenleving.
Er verschijnen steeds meer verschillende deelconcepten in de Nederlandse straten. Deelbakfietsen, deelscooters, freefloating deelauto’s, zonesbased deelauto’s, deel-e-bikes met dropzones. Genoeg aanbod, genoeg keuze. Aan de ene kant biedt dit voor ieder wat wils, aan de andere kant is het ook nog zoeken naar de juist balans in het aanbod. Bovendien licht deelmobiliteit onder een vergrootglas door incidenten met onhandig geparkeerde voertuigen.
Geen overlast door deelmobiliteit
Hoe zorg je ervoor dat het aanbod bijdraagt aan de doelstellingen en ambities van een gemeente op het gebied van bereikbaarheid en leefbaarheid, zonder dat er overlast wordt ervaren door de komst van dergelijke innovaties?
Ook voor Zwolle geldt deze uitdaging. Er is een aantal deelauto-aanbieders actief, sinds mei 2021 rijden er deelscootes rond in de Hanzestad en dit najaar zal het aanbod nog verder aangevuld worden met ook deel-e-bikes.
Actieplan Deelmobiliteit
Om het bestaande aanbod, maar ook nieuwe concepten gerichter in te zetten voor de uitdagingen en ambities van de stad heeft de gemeente Zwolle Over Morgen gevraagd om te ondersteunen bij het Actieplan Deelmobiliteit. Hiermee beoogt Zwolle de gastvrije stad te blijven die het is.
Vanuit Over Morgen zetten we onze kennis en expertise in die we eerder hebben opgedaan met het opstellen van beleidskaders deelmobiliteit voor o.a. Arnhem en Nijmegen, de onderzoeken over deelmobiliteit in gebiedsontwikkeling, de kennis over behoefte van de eindgebruiker en we maken gebruik van onze data-analyses die we o.a. hebben uitgevoerd voor de Vervoerregio Amsterdam, Leidschendam-Voorburg en Merwede-Kanaalzone.
Draagvlak voor deelmobiliteit
Een belangrijk speerpunt van de aanpak in Zwolle is het draagvlak binnen de samenleving voor deelmobiliteit. Met diverse stakeholders gaan we in gesprek om ervoor te zorgen dat de maatregelen in het Actieplan Deelmobiliteit vooral als lust en niet als last worden ervaren.
Dit doen we vanuit onze missie om steden op een toekomstbestendige manier leefbaar en duurzaam te maken met de balans tussen de behoeftes van de eindgebruiker, de markt en de maatschappelijke ambities.
Heeft jouw gemeente ook de ambitie om toekomstgericht en innovatief deelmobiliteitsbeleid te ontwikkelen? Neem dan contact op met onze adviseur Nick Knoester.