Over Morgen spreidt haar kennis ook internationaal tentoon. Ditmaal laten we in het land van tea time and biscuits, the Queen en doubledeckers een frisse wind waaien op het gebied van de warmtetransitie. Adviseur Marvin Tiemessen zette zijn ervaringen op papier op de weg terug onder het Engelse kanaal door.
We zijn door het Department of Business and Industrial Strategy (BEIS), (de Britse equivalent van EZK), gevraagd om in drie verschillende steden, Leicester, Carlisle en Coventry, te onderzoeken of warmtenetten een goede optie zijn om de warmtevraag te verduurzamen.
BEIS heeft een kleine dertig verschillende steden door heel Engeland aangewezen om de warmtetransitie een zwengel te geven. Hoewel het Verenigd Koninkrijk al een enorme CO2-reductie heeft gerealiseerd (-49% in 2020 t.o.v. 1990) mét nog strengere reductiedoelen die gezet zijn voor 2030 (-78%), heeft de transitie nu voornamelijk in de industrie en elektriciteitssector grote slagen gemaakt.
De gebouwde omgeving loopt achter. Net als in Nederland worden de meeste woningen nog met aardgas verwarmd. Op beleidsniveau kennen ze echter geen grootschalige programma’s zoals de Nederlandse Transitievisies Warmte.

Warmtenetten in het Verenigd Koninkrijk
Er bestaan al wel warmtenetten in het Verenigd Koninkrijk. In grote steden zoals Londen, Birmingham, Newcastle en Manchester zijn al private initiatieven om warmtenetten aan te leggen. Aangezien de potentie veel groter is dan alleen deze steden, zijn nu 28 steden op de longlist geplaatst om op zoek te gaan naar geschikte zones voor warmtenetten.
Dat we nu in deze vroege fase zitten, betekent ook dat veel kennis over de ontwikkeling en werking van warmtenetten ontbreekt. Daarnaast moet ook nog worden gewerkt met oude wetgeving. Ook een uitdagende factor is toch de taal. Het is niet zozeer dat we steenkolenengels spreken, maar hoe precies de wethouder of dat ene element van een heat network heet, tja, dat is learning by doing.
‘About Tomorrow’ verrast de UK
Learning by doing doen we ook in onze samenwerking met Arcadis UK, onze partner in crime om de lokale context te begrijpen en onze visie op de transitie samen te bepalen. Transition Visions Warmth (TVW’s) dan maar maken? Neenee, zover zijn we nog nét niet.
Wel is de Over Morgen-aanpak uniek. De local authorities zijn verrast over onze manier van werken tijdens interne workshops om het project aan de man te krijgen. We hopen dat we nog op vele manieren opnieuw gaan verrassen, maar nu weer netjes in de trein richting ons eigen kleine kikkerlandje. See you soon chaps!
Meer weten over onze typische Over Morgen-aanpak of het internationale werk dat wij doen? Neem contact op met Marvin Tiemessen of Martijn van Lier.
