Een team van Over Morgen adviseurs gaat aan de slag in de hoofdstad. We gaan de transitievisie warmte opstellen. Daarin komt de volgorde te staan waarin Amsterdamse wijken tussen nu en 2040 aardgasvrij worden.
Zo’n transitie maakte Amsterdam ook vijftig jaar geleden, toen in Amsterdam werd begonnen met de omschakeling van stadsgas en steenkolen naar aardgas voor koken en verwarmen. Voor het eerst kwam “gasverwarming binnen ieders bereik”, zoals te lezen valt in een publicatie uit 1964 van het Gemeente-Energiebedrijf Amsterdam. Onderstaande planning gaf aan wanneer welke wijk op aardgas werd aangesloten.

De hedendaagse lezer van de publicatie verbaast zich over de vanzelfsprekendheid en de schijnbare eenvoud waarmee deze transitie zich voltrok. Slechts “voor de ombouw van de gastoestellen wordt uw medewerking gevraagd”.
Hoe anders is het nu? Geen gemeente heeft een grotere opgave dan Amsterdam: ruim 430 duizend woningen en enkele tienduizenden utiliteitsgebouwen moeten de komende decennia aardgasvrij worden gemaakt. Daarnaast heeft Amsterdam een nieuwbouwopgave zo groot als de stad Leiden, die aardgasvrij moet worden gerealiseerd. En dat alles met een mix van aardgasvrije oplossingen, die zo effectief mogelijk over de stad moeten worden verdeeld.
Wij gaan deze uitdaging met veel plezier tegemoet! Daarvoor gaan we de komende tijd met de gemeente, de partners van de Amsterdamse City Deal, bewoners, bedrijven en energie-initiatieven in gesprek. Want een transitie zonder de samenleving vooraf te betrekken, dat is net als aardgas verleden tijd.
Meer weten over onze aanpak naar een gedragen transitievisie warmte en onze programmamanagers? Lees deze brochure of neem contact met ons op.