Wanneer is een gebied écht klimaatbestendig? Welke richtlijnen en maatregelen horen daarbij? Deze vragen zijn niet zomaar te beantwoorden. Daarom doet Over Morgen onderzoek naar wat Nederlandse overheden het minimale en het meest ambitieuze klimaatadaptatiebeleid vinden. Jouw ervaring en mening zijn zeer welkom! Meedoen kost je minder dan 5 minuten.
Onderaan deze pagina vind je een vragenlijst
Welke richtlijnen en maatregelen horen bij een klimaatbestendig gebied? Wat is het minimale wat gedaan moet worden en wat zou ambitieus zijn? Menig ambtenaar, adviseur en ook inwoner van Nederland breekt zich hier het hoofd over.
Daarom is onze stagiair Inge van Dijk- masterstudent Urban Environmental Management- bezig met het analyseren van normen en maatregelen die overheden in hun ambities aanhouden. Dat geeft uiteindelijk een goed beeld van wat we in Nederland ‘minimaal’ en ‘ambitieus’ vinden. Een flinke klus, maar een hele belangrijke!

Wat is jouw aha-moment?
We vermoeden dat veel collega klimaatexperts met dezelfde vragen bezig zijn. Het lijkt ons leuk om te horen hoe jullie dit ervaren. Wat zijn jouw aha-momenten geweest? Wat is jouw mening over klimaatbestendigheid? Wanneer is het ‘goed genoeg’ en wanneer zijn we ‘zeer ambitieus’?
Inge: ‘Veel mensen zetten zich met kracht in voor klimaatadaptatie. Ik vind het zelf een extra interessant thema omdat het probleem en de oplossing beiden zo zichtbaar zijn. We zijn nu bezig met het verzamelen van data uit LASsen, RASsen, visies, uitvoeringsagenda’s en meer. Daarmee bedoelen we dus de harde numerieke richtlijnen die soms worden gegeven. Zo neemt het ene document een bui van 70 mm/uur als maatgevende bui en de ander kiest voor 65 mm/uur. Dan zijn de richtlijnen rondom wateroverlast meestal duidelijk beschreven. Maar de ideeën voor droogte en hitte zijn minder ontwikkeld en zullen daarom iets meer speurwerk en interpretatie van ons eisen.’
Wat gaan we doen met die data?
We hebben het doel om de informatie te verwerken tot een maatregelentabel. Hierin komen de klimaatthema’s (droogte, hitte, wateroverlast en overstroming) in de kolommen te staan en geven de rijen verschillende ambitieniveaus aan. Met de data uit meerderde documenten kunnen we die ambitieniveaus te bepalen. Het resultaat helpt ons weer verder in het begrijpen van de oplossingen, waarmee we ook weer beter advies kunnen gaan geven.
Als de resultaten van ons onderzoek zijn verwerkt, dan houden we je hiervan op de hoogte via onze website.

Uitdagingen
Er zitten een aantal uitdagingen en afwegingen in deze opgave. Ten eerste heb je misschien gemerkt dat we de termen richtlijn, norm en maatregel enigszins door elkaar gebruiken. Het plan is nu om eerst een tabel met richtlijnen en normen te maken, waarvandaan we uiteindelijk een maatregelentabel kunnen creëren. Hier zit vooral een uitdaging in het kwantificeren van maatregelen.
Een volgende afweging is het meenemen van data die gericht is op de openbare ruimte of op particulieren. Zo is het misschien onhandig om een eis voor waterberging op een perceel in dezelfde tabel te plaatsen als een richtlijn voor de minimale afstand tussen een huis en een koele plek.
Als laatste ervaren we het als een uitdaging om een integrale benadering te hanteren. Het thematiseren van het probleem leidt ook snel tot het in hokjes plaatsen van de oplossingen.

Help mee
Hieronder staan 4 vragen die we je willen vragen te beantwoorden. Als je het leuk vindt om verder met ons in gesprek te gaan, kun je je e-mailadres achterlaten, zodat Inge je kan interviewen. We kijken uit naar je bijdrage!
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Inge, inge.vandijk@overmorgen.nl