Hoe los ik de laadpalenstress in mijn gemeente op? Met deze vraag kwamen ruim 40 genodigden naar het EV (Elektrisch Vervoer) kenniscafé van Over Morgen. Veel gemeenten zien de voordelen in van elektrisch rijden op het gebied van milieu, geluid, klimaat en economie. Tegelijkertijd hebben ze de uitdaging om deze innovatie in goede banen te leiden. Een viertal experts deelden hun visie op uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot EV.

“Locatie is het allerbelangrijkste voor een snellader” aldus Daan Nap van ABB, producent van snellaadstations. Hij sprak over de belangrijke rol die snellaadstations spelen om een echte doorbraak van EV te bewerkstelligen. Thomas Hoogeveen van Alliander Mobility Services vertelde aan de hand van het praktijkvoorbeeld uit Arnhem welke rol marktpartijen kunnen spelen in de uitrol van laadinfrastructuur. Eric Beers van de RAI Vereniging lichtte de ‘Green Deal’ toe. Hij ging in gesprek met de gasten op welke manieren de RAI Vereniging ze (financieel) kan ondersteunen bij het realiseren van laadinfrastructuur. “Er moet integraal worden nagedacht over de plaatsing van laadinfrastructuur”. Harm Welleweerd van Over Morgen sprak over de rol die gemeenten spelen in deze problematiek. Hij zoomde hierbij in op de manier waarop de gemeente Den Haag de uitrol van haar laadinfrastructuur vormgeeft. “Haal je zekerheden uit goede (ruimtelijke) kaders voor laadinfrastructuur in de openbare ruimte en niet uit subsidies en het stapelen van eisen”.

De presentaties van de sprekers kun je op deze pagina downloaden en bekijken. Neem voor meer informatie contact op met Harm Welleweerd of Gerwin Hop.

Gepubliceerd: 20-03-2014