Onder welke omstandigheden kan (elektrische) deelmobiliteit de behoefte aan parkeerplaatsen helpen verminderen? Dat is wat Nick Knoester en Anouk Schouten hebben onderzocht in het kader van de City Deal ‘elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’, in opdracht van Rijkswaterstaat.
Steeds vaker wordt bij nieuwbouwprojecten onderzocht of het parkeerareaal kan worden gereduceerd door de inzet van deelmobiliteit. Nu enkele projecten gerealiseerd zijn, wordt in dit onderzoek de eerste balans opgemaakt.
20 projecten in beeld
In het onderzoek zijn bijna 20 projecten binnen en buiten de Citydeal in beeld gebracht. Dit zijn zowel gerealiseerde als lopende projecten. Op basis hiervan is een beeld geschetst van welke parkeernormreductie haalbaar is op basis van de bereikbaarheid met openbaar vervoer, de doelgroep, het parkeerregime en het deelmobiliteitsaanbod van de projectontwikkelingen.
Intercitystations scheppen kansen voor deelmobiliteitsambities
De projecten laten zien dat met name in deelmobiliteitsprojecten rondom intercitystations een hoge ambitie voor parkeernormreductie mogelijk is. De goede OV-bereikbaarheid van werkplekken vanaf deze locaties is een mogelijke een verklaring hiervoor. Op deze locaties lijkt een parkeerregime niet van belang, terwijl dat op andere type locaties juist een handig sturingsmiddel is. Daarnaast tonen de paar gerealiseerde projecten aan dat je met minder deelauto’s af kan, vooral dichtbij treinstations en wanneer een project ook meerdere doelgroepen aanspreekt.
Wil je meer weten over het rapport of één van de onderzochte projecten? Neem contact op met Nick.
Dit onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek van Over Morgen in 2019. Toen hebben de adviseurs van Over Morgen onderzocht met welke sturingsmiddelen gemeenten, projectontwikkelaars en deelauto-aanbieders kunnen bijdragen aan de doelstellingen van de City Deal. Lees hier meer over het onderzoek.