Sla een willekeurige Nederlandse krant open en de kans is groot dat daar een artikel in staat over de overspannen woningmarkt. Deze kenmerkt zich door stijgende huizenprijzen, de aanhoudende woningvraag en steeds minder aanbod. De druk op de woningmarkt spreidt zich als een olievlek uit van de Randstad naar de rest van het land. In de provincie Utrecht is de ambitie neergelegd om de jaarlijks 7000 woningen te realiseren, met als doel om over drie jaar 21.000 woningen binnenstedelijk te hebben toegevoegd. De gemiddelde woningbouwproductie bedroeg in de afgelopen jaren circa 4000 à 5000 woningen per jaar. De Actie Agenda Woningmarkt beschrijft deze gezamenlijke opgave van provincie, gemeenten, ontwikkelaars, corporaties en beleggers. Maar hoe kan je die binnenstedelijke woningbouw versnellen? In opdracht van de provincie Utrecht zoekt Over Morgen naar antwoorden op deze vraag.
Binnenstedelijke woningbouwprocessen zijn complex. In vergelijking met uitleglocaties zijn de trajecten financieel ingewikkeld, spelen ze in een dynamische context met veel belangen in een steeds mondigere omgeving en met lange doorlooptijden onder meer als gevolg van versnipperd eigendom. Zomaar een aantal ingrediënten die knelpunten vormen in binnenstedelijke woningbouw, maar zeker geen uitputtend lijstje. Tegelijkertijd biedt binnenstedelijke woningbouw ook kansen. Bijvoorbeeld het transformeren van ‘de rotte appels’ in binnensteden of het combineren van centrum- en woningbouwontwikkeling, energietransitie van bestaande voorraad en nieuwe ontwikkelingen.
Alle invalshoeken
Naast het uitvoeren van deskresearch zijn door middel van een breed uitgezette enquête onder zowel gemeenten, woningcorporaties, ontwikkelaars en beleggers de eerste kansen en knelpunten opgehaald en getoetst. Vervolgens kleuren we die resultaten verder in op basis van een aantal verdiepende interviews en themagesprekken. Hierbij betrekken we nadrukkelijk alle stakeholders en dus verschillende invalshoeken. Enkel in gezamenlijkheid kan de opgave worden vervuld.
Eerste uitkomsten
De noodzaak voor deze gezamenlijkheid wordt bevestigd door de eerste uitkomsten van het onderzoek. Samenwerking en maatwerk zijn volgens alle betrokkenen toverwoorden in binnenstedelijke woningbouwprocessen. Daarnaast leidt een generieke toepassing van beleid om ambities te verwezenlijken vaak tot lastige gesprekken tussen betrokken partijen. De roep om objectivering in de afweging van (beleids-)ambities is eveneens een duidelijk signaal van alle betrokken actoren bij binnenstedelijke herontwikkeling. Ten slotte is maatwerk op locatieniveau nodig, maar het leveren van dit maatwerk moet versnellen.
Eind juli verwachten we de resultaten van het onderzoek gereed te hebben in de vorm van een actieprogramma om locaties sneller tot ontwikkeling te krijgen.
Meer weten over dit onderzoek? Of over onze eigen ervaring met binnenstedelijke woningbouw? Neem dan contact op met Arie-Willem Bijl of Maurits Materman.