Nieuw concept voor de combinatie zonneparken en natuurontwikkeling

Datum

02 / 2018

Contactpersoon

Over Morgen
Over Morgen
033 30 36 800 | mail

Tags

zon & wind

Samen met het Groen Ontwikkelfonds Brabant, H+N+S+ Landschapsarchitecten ontwikkelen wij een concept voor de combinatie zonneparken en natuurontwikkeling.

De combinatie van natuurontwikkeling met energieopwekking biedt kansen én voordelen. Kansen om de doelen die Brabant heeft gesteld – meer nieuwe natuur en weerstand bieden aan de klimaatverandering – ook daadwerkelijk te realiseren. Dat levert voordelen op: voor de Brabantse natuur, maar ook voor de portemonnee van diegene die het aandurft om de aanleg van nieuwe natuur en de opwekking van duurzame energie te combineren.

Door de goede locaties te voorzien van zonnepanelen kunnen we het opwekken én verbruik van duurzame energie bevorderen. Door de zonnevelden op nieuwe natuurgebieden te realiseren slaan we twee vliegen in één klap. Of eigenlijk drie: voor de exploitant van de zonnevelden levert het immers ook een aantrekkelijk rendement op.

Wat is er nodig om dit voor elkaar te krijgen? Lef. Ruimte. Ondernemerschap. Wij geloven dat we met een gelijkblijvend rendement wel tot 30% minder panelen hoeven te plaatsen voor een looptijd van maar 16 jaar (tegen meestal 25 jaar of langer). Die 30% ruimte kan gebruikt worden voor meer natuur en ontwikkeling van biodiversiteit: grotere randzones, ‘tafels’ die verder uit elkaar staan of panelen die op de tafel met tussenruimtes geplaatst worden zodat er ook onder tafels meer biodiversiteit ontstaat. Al naar gelang het grootste effect en de specifieke locatiekenmerken.

Wil je met ons de uitdaging aan? Neem gerust contact op en wij pakken met jou en het Groen Ontwikkelfonds Brabant de handschoen op.

Over Morgen | H+N+S LandschapsarchitectenGroen Ontwikkelfonds Brabant

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Simple Share Buttons