Na het succesvol afronden van haar afstudeerstage bij Over Morgen met een mooie 8 heeft Megan Visscher er nog lang geen genoeg van. In de herfst is zij daarom begonnen als adviseur bij Over Morgen om ruimtelijke data in te zetten bij het inrichten van een toekomstbestendige leefomgeving. Lees hier wat Megan drijft en waarom zij bij Over Morgen is gebleven.
Waarom ben je bij Over Morgen gebleven?
Ik heb me altijd gewaardeerd en betrokken gevoeld bij Over Morgen, terwijl ik vanwege corona mijn stage vanuit huis begon en mijn collega’s pas na een paar maanden in levenden lijve kon ontmoeten. Tijdens mijn stage heb ik aan veel toffe projecten meegewerkt en een leuk stageonderzoek uitgevoerd en dat smaakte absoluut naar meer.
Hoe denk jij bij te kunnen dragen aan de uitdagingen voor een duurzame leefwereld?
Ik krijg er veel energie van om ruimtelijke data-analyses zo uit te voeren, dat ze bijdragen aan sociale en maatschappelijke kwesties die me boeien. Als het na een tijdje puzzelen lukt om tot een mooie oplossing te komen, kan dat veel bijdragen aan het krijgen van nieuwe inzichten en een bijpassende praktische toepassing. Deze datagedreven manier van werken kan enorm helpen in het leggen van verbanden en krijgen van nieuwe inzichten.
Welk resultaat heb jij tot nu toe al in jouw werkzame leven bewerkstelligd?
Tijdens mijn studie heb ik een jaar gewerkt met GIS in de wereld van kabels en leidingen en heb ik bij de Universiteit Utrecht analyses uitgevoerd voor Floodlabel. Dit is een tool die aan huizen een label toekent zoals een energielabel, maar dan voor het overstromingsrisico. Een mooi voorbeeld van hoe het combineren van verschillende geografische databronnen kan leiden tot nieuwe inzichten.
Waarop ben jij trots?
Ik ben er heel trots op dat ik mijn master Geographical Information Management & Applications (GIMA) dit jaar met een acht gemiddeld heb afgerond. Daarnaast ben ik inmiddels al bijna twee jaar bezig met revalideren van een pittige knieblessure. Dat is niet altijd makkelijk, maar heeft me veel geleerd over mijn eigen doorzettingsvermogen en vastberadenheid.
Hoe maak jij in je privéleven werk van een duurzame leefwereld?
Door me bewust te zijn van de keuzes die ik maak in verschillende opzichten. Zo eet ik bijvoorbeeld geen vlees meer en kijk ik eerst of er een tweedehands alternatief is voordat ik iets nieuw ga kopen. Bovendien ben ik net verhuisd naar een buurt met een warmtenet, al kan ik niet beloven dat dat de belangrijkste reden was om te verhuizen ?.
Waarmee ga je de komende tijd aan de slag?
Ik ga mijn data-analyseskills inzetten om te werken aan verschillende toffe projecten binnen de thema’s duurzame mobiliteit en energie en klimaat. Zo werk ik bijvoorbeeld aan een atlas voor de provincie Zeeland waarin ‘sociale warmte‘ voor de energietransitie in kaart wordt gebracht.
Binnen mobiliteit probeer ik gebieden te duiden aan de hand van hun bereikbaarheid met verschillende vervoersmiddelen, maar ook de sociaaleconomische en demografische lokale context. Data en kaarten zet ik dus niet alleen in voor technische of ‘harde‘ factoren, maar zijn juist ook heel nuttig om een beeld te krijgen van bijvoorbeeld verschillende doelgroepen in een gebied.
Zou je een stage bij Over Morgen aanraden?
Zeker! Bij Over Morgen is er veel ruimte voor je eigen inbreng en ideeën. Door de verschillende thema’s waaraan wordt gewerkt kun je veel kanten op met je onderzoek en maak je contact met veel inspirerende mensen die graag met je mee denken.