Sinds maart werkt Maureen ter Steege bij Over Morgen als junior adviseur Energie & Klimaat. Om precies te zijn vanaf 16 maart, de dag dat wij allemaal het advies kregen zo om vanwege corona thuis te werken. Een gekke start in een nieuwe functie, maar gelukkig kende ze het bedrijf en de collega’s al. Inmiddels is ze al helemaal ingeburgerd en werkt ze aan mooie projecten met impact. Tijd om haar wat beter te leren kennen.
Waarom heb je voor Over Morgen gekozen?
Een jaar geleden begon ik aan mijn afstudeerstage. Ik was opzoek naar een fris bedrijf met een creatieve kijk op maatschappelijke opgaven. Dit vond ik bij Over Morgen. Ik deed onderzoek naar de betrokkenheid van de energiecoöperaties bij de Regionale Energiestrategie Arnhem-Nijmegen.
Ik studeerde Bestuurskunde in Deventer en richtte mij op duurzaamheid. Al vanaf het eerste jaar vond ik dit een interessant onderwerp. Dit begon bij projecten vanuit school van gemeenten, stages en eindigde bij mijn afstudeerstage bij Over Morgen.
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor een duurzame leefwereld?
Er zijn op dit moment veel initiatieven van burgers omtrent duurzaamheid. Denk aan de energiecoöperaties, groene daken en de deelauto’s. Ik denk dat het een uitdaging is om dit vast te houden. Het is voor een duurzame leefwereld essentieel dat zulke initiatieven blijven ontstaan.
Daarnaast is het belangrijk om de initiatieven en betrokken partijen samen te brengen. Veel mensen en organisaties zien al in dat er wat moet veranderen in onze lineaire, vervuilende economie. Maar over hoe we het gaan veranderen, wordt verschillend gedacht. Het is een uitdaging om deze partijen samen te brengen en tot gezamenlijke uitgangspunten te komen. Dit is wel essentieel. Door gezamenlijke uitgangspunten voelt iedereen zich verbonden en is er meer verantwoordelijkheidsgevoel.
Waar ben jij goed in?
Om een gedragen plan te maken is luisteren heel belangrijk. Bij de complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals het aardgasvrij maken van een wijk, zijn veel partijen betrokken. Deze partijen hebben allemaal een eigen kijk op het maatschappelijke vraagstuk. Ook hebben ze allemaal andere belangen. De één vindt het belangrijk dat het snel gaat, de ander wil dat het niet te veel geld kost. En weer een ander wil dat het vooral duurzaam gaat. Ik ben goed in het horen van de verschillende meningen, het te begrijpen en vervolgens in een visie of strategie te verwerken.
Waar ben jij trots op?
Ik ben trots dat ik mag werken in het team van Over Morgen. Dit is een team waar ik mij fijn voel en mezelf constant ontwikkel. Ik leer elke dag van mijn collega’s (en zij van mij) en ik ben er trots op dat ik mag bijdragen aan een mooiere, duurzame wereld.
Ook ben ik trots op dat we ondanks de coronamaatregelen toch door gaan met ons werk. Dat er toch besluiten worden genomen, visies ondertekend, strategieën vastgesteld en webinars en participatieprocessen worden gestart.
Hoe maak jij in je privéleven werk van een mooie/duurzame leefwereld?
Consumptiegedrag is in mijn geval de grootste vervuiler. Daarom let ik onder andere op mijn koopgedrag. Dat is soms helemaal niet zo moeilijk, want het begint gewoon bij jezelf. Zo koop ik minder en bewuster kleding en andere spullen. Ik probeer ook de mensen in mijn omgeving enthousiast te maken om bewust(er) te kopen en goed om te gaan met spullen.
Waarmee ga je de komende tijd aan de slag?
Ik ga aan de slag met de energie- en warmtetransitie. Daar werk ik aan de Regionale Energie strategieën (RES), Transitievisies Warmte (TVW) en uitnodigingskaders.
Bij deze projecten is participatie erg belangrijk. Bewoners en organisaties zijn dé partijen die weten wat er speelt in de gemeente, wat de koppelkansen zijn en waar de energie zit. Daarom is hun inbreng essentieel voor het maken van gedragen plannen. Ik vind het erg interessant om te leren wat mensen drijft om zich in te zetten voor een duurzamere wereld. Ik wil graag weten waarom mensen doen wat ze doen. Ondanks de coronamaatregelen gaat dit door. We organiseren digitale bijeenkomsten en doen ons best om dit net zo interactief te doen als de fysieke bijeenkomsten.