Financiële strategieën van overmorgen.

De ruimtelijke ontwikkeling van Over Morgen verschilt van die van vandaag. De gebruikelijke aanpak leidt niet meer tot hetzelfde resultaat. In de nieuwe realiteit moeten we antwoorden geven op vragen die we onszelf nog niet eerder hebben gesteld. Wat willen de eindgebruikers eigenlijk? Hoe betrekken we de omgeving actief bij een project? Hoe krijgen we onze projecten in de uitdagende marktomstandigheden toch tot ontwikkeling?

De locatie was toepasselijk, het Geldmuseum in Utrecht. In een exclusief gezelschap van deelnemers uit de gemeente en corporaties, beleggers, ontwikkelaars en bouwers werd er gezocht naar antwoorden op deze vragen.

Statements van de dag:

  • Misschien zal er vanuit de gemeentes een prijzenslag in de grondverkoop komen waarmee bedrijven gelokt worden.
  • Er is sprake van een saneringsopgave in Nederland. De vraag is of de BV Nederland zich dat kan veroorloven.
  • In veel gevallen zijn wij tijd aan het kopen. De gemeente moet een stimulerende, regisserende rol in de gebiedsontwikkeling vasthouden.
  • Pensioenfondsen zullen waarschijnlijk niet opschuiven naar gebiedsontwikkeling. Waar verdienen we in Nederland nog geld mee?
  • De gemeentes moet de (ruimtelijke) bestemmingsreserves op orde krijgen om als vliegwiel te blijven fungeren voor ruimtelijke ontwikkelingen. Dit betekent dat de politiek voldoende middelen voor ruimtelijke ontwikkelingen beschikbaar moet blijven stellen.

Laureen Geuther, Maurits Materman en Bram van Uden van Over Morgen leidden de middag. Download de presentatie en de case voor meer achtergrondinformatie over de masterclass.

Wil je nog eens doorpraten over dit onderwerp met de sprekers van Over Morgen? Bel ons gerust op 0318 624 299 of neem direct contact op met één de sprekers. Kijk op onze teampagina voor hun gegevens.

Gepubliceerd: 15-06-2013