Door met andere ogen naar de gebouwde omgeving te kijken wil Martijn Blankestijn het verschil maken in de aanpak en in het resultaat van gebiedsontwikkelingen. Dat wil deze nieuwkomer bij Over Morgen doen zoals we het graag zien: met inzet van een goede visie, lef en creativiteit.
Waarom heb je voor Over Morgen gekozen?
Sinds dat ik twee jaar geleden vader ben geworden van een dochter en met nu een tweede kindje op komst, ben ik me steeds meer bewust van hoe onzeker hun toekomst is, als gevolg van de klimaatcrisis.
Ik zag de kans om bij Over Morgen aan de slag te gaan als een manier om te stoppen met hulpeloos vanaf de zijlijn toe te kijken, maar zelf een bijdrage te kunnen gaan leveren aan een toekomstbestendige leefomgeving.
Wat mij aanspreekt aan Over Morgen is dat Over Morgen innovatief en ondernemend is. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de wijze waarop Over Morgen georganiseerd is: niemand is de baas, maar we sturen samen de organisatie. Dit heb ik nog nooit eerder gezien en het is enorm leuk en inspirerend om in zo’n dynamische omgeving te werken en samen verantwoordelijk te zijn voor het succes van de organisatie.
Wat is volgens jou de grootste uitdaging van aankomende jaren voor een duurzame leefwereld?
Het begint bij een gevoel van urgentie, wat gelukkig bij steeds meer mensen tussen de oren komt, maar nog lang niet voldoende aanwezig is.
Ik ben ervan overtuigd dat overheden het voortouw en de regie in de aanpak van de klimaatcrisis moeten pakken. Ik maak me echter grote zorgen over de houding van grote vervuilers, zoals de VS en China, maar ook van onze eigen overheid.
Er lijkt op deze niveaus totaal geen gevoel voor urgentie aanwezig te zijn. Ik hoop dat we in Nederland snel een omslag maken, want ik ben er van overtuigd dat we, als we het goede voorbeeld geven en onze kennis en ervaringen gebruiken om andere landen te inspireren en helpen om de transitie handen en voeten te geven, als klein landje grote impact kunnen hebben.
Hoe ga jij hieraan bijdragen via Over Morgen?
Door met andere ogen naar de gebouwde omgeving te kijken en met inzet van een goede visie, lef en creativiteit verschil te maken in de aanpak en in het resultaat van gebiedsontwikkelingen.
Welk resultaat heb jij tot nu toe al in jouw werkzame leven bewerkstelligd?
Ik heb in verschillende rollen aan heel uiteenlopende projecten mogen werken. Ik heb me hierdoor ontwikkeld als een echte allrounder. Ik merk dat ik veel voordeel en plezier haal uit deze ervaring. Daarom zie ik het als een mooie uitdaging om deze ervaring verder te verbreden en me te verdiepen in nieuwe typen opdrachten en in nieuwe rollen meerwaarde te bieden bij de opdrachtgever.
Voor welke opdracht mogen we jou ’s nachts wakker maken?
Ik krijg energie van uitdagingen: complexe inhoudelijke vraagstukken en projecten met ruimte voor eigen invulling en creativiteit en met zichtbaar resultaat. Binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen hebben daarom mijn grote voorkeur. Bijvoorbeeld de stad waar ik al lange tijd met veel plezier en trots woon, Rotterdam.
Waarop ben jij ultiem trots?
Ik ben trots op mijn fotografie. Ik fotografeer het liefst in steden: straat- en stadsfotografie. Voor mij een manier om letterlijk anders naar de omgeving te kijken en geïnspireerd te worden.
Waarmee ga je de komende tijd aan de slag?
Ik hoop met diverse uiteenlopende type adviesopdrachten aan de slag te gaan, zodat ik de organisatie en de collega’s zo snel mogelijk leer kennen.
Ik ben al concreet als projectmanager gestart met de gebiedsontwikkeling Klein Plaspoelpolder in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg en als adviseur bezig met een duurzaamheidsadvies voor de uitbreiding van bedrijventerrein Centerpoort Noord 2 in Duiven (opdrachtgever 1Stroom).
Wil je meer weten van Martijn? Neem contact met hem op via martijn.blankestijn@overmorgen.nl