Maarten Staats is onlangs begonnen bij Over Morgen. Hij gaat zich bezighouden met projecten die te maken hebben met energie en klimaat. Onze nieuwe adviseur- de vierde Maarten bij Over Morgen- houdt van inhoudelijke vraagstukken, weet heel veel af van energie en kan goed ‘het verhaal’ vertellen dat schuilgaat achter data, cijfers, technieken en (on)mogelijkheden.
Waarom ben je aan de slag gegaan bij Over Morgen?
Ik vind het leuk om dingen inhoudelijk te concretiseren. Om in nauwe samenwerking met stakeholders de stap te maken van vage ideeën of opdrachten naar concrete uitwerkingen of aanpakken. Om dat goed te doen, moet je zowel de juiste procesmatige als inhoudelijke kennis hebben en dat is allebei bij Over Morgen aanwezig.
Wat vind je leuk aan Over Morgen?
Wat ik erg leuk vind is dat mijn collega’s bij Over Morgen heel enthousiast en ondernemend zijn. Iedereen wil bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving en weet elkaar te vinden in waar ze goed in zijn. Ze zijn bezig om na te denken over het grotere plaatje, pakken opgaven integraal aan en volgende stappen zetten. En dat zowel bij het ontwikkelen van een visie tot concrete projecten waar straks de schop in de grond gaat.
Van wat soort projecten word je enthousiast?
Ik houd van projecten met een sterk inhoudelijk component. Ik lever graag een tastbare bijdrage aan de energietransitie. Vooral als daarin meerdere domeinen elkaar raken: bijvoorbeeld de gebouwde omgeving en energie-infrastructuur. Want daar kom je heel veel grijze gebieden tegen: wat misschien goed is voor de eigenaren van gebouwen is weer onhandig voor de beheerders van de energie-infrastructuur. Daar een evenwicht in vinden maakt me altijd enthousiast.
Wat is volgens jou de komende jaren de grote uitdaging voor de energietransitie?
Het wordt heel belangrijk om te zorgen dat alle plannen in de individuele sectoren (zoals gebouwen, mobiliteit, industrie en duurzame opwek) goed op elkaar afgestemd gaan worden. Daarnaast is de grote uitdaging om ook echt aan de gang te gaan om op een pad te komen waarmee we onze doelen voor 2050 halen. Het voelt heel aantrekkelijk om nog wat langer te blijven praten of op nieuwe en betere technieken te wachten. Maar de tijd van wachten is voorbij, we moeten aan de slag.
Wat doe je in je eigen leven aan duurzaamheid?
Mijn woning is goed geïsoleerd, ik reis zoveel mogelijk met de fiets en het OV en ik eet alleen vegetarisch. Daarnaast help ik buren, familie en vrienden om energie te besparen in kleine of grote stappen. Door ze bijvoorbeeld te helpen met het goed afstellen van de CV-ketel of het installeren radiatorfolie. Heb jij dat al thuis gedaan? Dat kan je in veel gevallen met weinig kosten best veel energie(kosten) besparen.
Waar ga je de komende tijd mee aan de slag?
Ik ga werken aan projecten die inhoudelijk over de energietransitie gaan, zoals Transitievisies Warmte. Ook ga ik aan de slag voor projecten met het Energie Transitie Model, dat inzicht biedt aan gemeentes, provincies en regio’s welke effecten keuzes hebben op hun toekomstig energiegebruik.