Piekbuien en extreem hete dagen raken onze landbouw, natuur, drinkwatervoorraden en ook thuis en op straat gaan we de klimaatverandering steeds meer voelen. Wij zien klimaatadaptatie als essentieel onderdeel voor een duurzame leefomgeving. We zijn daarom trots op onze nieuwe opdracht: we gaan voor de regio Zuid-Nederland een gezamenlijk Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie opstellen. Samen maken we Zuid-Nederland klaar voor de toekomst.
De afgelopen week was het veranderende klimaat en de noodzaak voor klimaatadaptatie volop in het nieuws. Door het droge weer in maart en april is het neerslagtekort op veel plekken alweer flink opgelopen. Met name de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland hebben hier last van. Dat was deze week extra zichtbaar door de natuurbranden in Herkenbosch en Deurne, waarbij grote stukken natuur in vlammen opgingen en inwoners geëvacueerd werden vanwege de rookontwikkeling.
Impulsregeling Klimaatadaptatie
Ook vanuit Den Haag kwam deze week nieuws over klimaat en adaptatie: namelijk over de invulling van de Impulsregeling Klimaatadaptatie binnen het Deltafonds. Deze regeling is bedoeld om waterschappen, provincies en gemeenten vanaf 2021 financieel te ondersteunen bij het nemen van adaptatiemaatregelen. De decentrale overheden, verenigd in werkregio’s, kunnen een financiële bijdrage aanvragen door een Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie in te dienen, met daarin concrete maatregelen voor de regio en een gezamenlijk investeringsvoorstel.
Toekomstbestendig
De regio Zuid-Nederland is op veel plekken al aan de slag met adaptatiemaatregelen. Het gezamenlijk opstellen van een gedragen uitvoeringsprogramma is een vliegwiel voor verdere samenwerking in het gebied. Dit verbindt alle betrokken partijen in de werkregio’s op het gebied van klimaatadaptatie. Zo geven we een impuls aan klimaatadaptatie én werken we toe naar een toekomstbestendige oplossing.
Wil je meer weten over klimaatadaptatie en de aanpak van Over Morgen? Neem dan contact met ons op.