In dorpen en steden zijn veel plekken te vinden die niet worden benut, maar wel potentie hebben om (weer) een aantrekkelijke plek te worden voor alle eindgebruikers. Wij blazen dit soort plekken nieuw leven in. Wij vinden dat placemaking een belangrijk onderdeel is van ons werk als ontwikkelend herbestemmer. Hoe zetten we jouw plek weer op de kaart en wat is de succesformule voor placemaking? Je leest het in deze blog.
Een verwaarloosde of ongebruikte plek omvormen tot een bruisende hotspot geeft de hele omgeving nieuwe energie. Van ondernemer tot bewoner tot omwonende tot toerist. Wij zijn graag van A tot Z betrokken bij het herbestemmen van een leegstaand pand of de openbare ruimte. Placemaking is een belangrijk onderdeel van het proces.
Een stuk openbare ruimte of oud pand wordt opnieuw vormgegeven om dit vervolgens weer aan de stad en haar inwoners (terug) te kunnen geven. Samen met de eindgebruiker denken we na over de invulling van de te veranderen plek en beantwoorden we de vraag hoe je hier een mooie plek kunt ontwikkelen waar iedereen graag wil zijn.
Stap 1: Het concept
Als eerste bedenk je het concept. Wat is de geschiedenis, het DNA van de plek, hoe behoud je dit en hoe realiseer je een plek waar mensen graag willen zijn. Met placemaking kun je bijvoorbeeld een oud industrieel pand omtoveren tot een nieuwe hotspot.
Kijk maar eens naar het Honig Complex in Nijmegen. Een tijd terug stond dit iconische pand nog leeg, maar inmiddels is dit getransformeerd tot een bruisend stukje Nijmegen. Adviseur Arie-Willem Bijl ging hier al vroeg met ondernemers in gesprek om kansrijke ideeën op te halen over de invulling van het oude fabrieksterrein.
Er is gekeken naar de ideale combinatie van bedrijven. Dit mondde uit in een broedplaats voor ondernemers die elkaar stimuleren het maximale uit zichzelf te halen. Met een bierbrouwerij, evenementenbureau en horeca is dit nu weer een levendig ondernemend stukje Nijmegen dat vele bezoekers trekt. En dat terwijl het terrein nog steeds eer doet aan haar industriële verleden.

Stap 2: imago
Er zit een bepaalde succesformule achter de herbestemming van de Honigfabriek. Placemaking maakt hier een groot onderdeel van uit. Een terrein zoals dit wordt niet uit zichzelf een populaire plek. Het begint zoals eerder omschreven met het neerzetten van het concept.
Vervolgens is het taak om de ware kracht uit het gebied te halen door te werken aan de bekendheid van de plek. Hier zet je een onderscheidend verhaal neer. Zo is het industriële karakter van de Honig ingezet voor de herontwikkeling. De fabriek heeft nu een sterk en duidelijk imago. Met een op maat gemaakte communicatiestrategie zet je dit verhaal neer. Op deze manier wordt er aan de bekendheid gebouwd van de plek en worden meer eindgebruikers bereikt. Zij kunnen vervolgens betrokken raken in de herontwikkeling waardoor de eerste ambassadeurs van de plek ontstaan.
Stap 3: Realiseren en op de kaart zetten
Ten slotte moet de plek daadwerkelijk gemaakt worden. Wat gaat er veranderen aan het uiterlijk van de plek? Hoe moet de openbare ruimte of het pand eruit komen te zien? Ontwerpers en eindgebruikers worden actief betrokken bij dit proces door ze om hierover mee te laten denken. Het verhaal en het imago van de plek worden ingezet als basis voor het neerzetten van een bepaalde stijl en architectuur, waarbij het onderscheidende verhaal in een fysieke vorm wordt gegoten.
Doordat de eindgebruikers al vroeg worden betrokken creëer je zo al meteen wat bekendheid. En door allerlei events te organiseren wordt ervoor gezorgd dat de plek echt op de kaart gezet wordt.

Van braakliggend terrein naar levendig stadspark met lokaal ondernemerschap
Ontwikkelend herbestemmen van A tot Z
Bij Over Morgen staan we graag bekend als ontwikkelend herbestemmer waarbij placemaking een grote rol speelt. Wij willen betrokken zijn bij de herontwikkeling van een openbare ruimte of leegstaand pand van A tot Z. Wij zijn verbinders, ontwikkelaars, financieel experts en dataspecialisten. Wij doen aan placemaking, concepting, branding, programming, design en building.
Ben je geïnteresseerd in de aanpak om jouw plek weer op de kaart te zetten? Neem contact op met Corneel Jonkers of Max van den Berg.

Van voormalig politiebureau naar een koffiezaak waar ex-gedetineerden en jongeren met problemen werkervaring opdoen