Participatie is essentieel om grote veranderingen zoals de energietransitie op de juiste manier vorm te geven. Bij Over Morgen werken we volgens onze eigen succesvolle visie aan het zinvol invulling geven aan praticipatie en het versterken van de relatie tussen overheid en samenleving. Hierdoor wordt participatie meer dan enkel input halen tijdens een bewonersbijeenkomst. Joelle Willemse versterkt ons daar sinds kort bij. Na haar afstudeerstage brengt ze nu haar kennis, kunde in de praktijk bij opdrachtgevers.
Waarom koos je voor Over Morgen?
Klimaatverandering en de energietransitie die daarbij komt kijken zijn in mijn ogen de meest belangrijke thema’s van deze tijd. Daarom zocht ik een organisatie die concreet bezig is met het realiseren van een toekomstbestendig leefomgeving. In die zoektocht kwam Over Morgen op mijn pad.
Over Morgen is een vernieuwende en ambitieuze organisatie met een integrale aanpak, zonder oog voor detail te verliezen. De drive om daadwerkelijk een verschil te maken sprak mij erg aan. Over Morgen benadrukt daarbij dat samenwerking en participatie hierbij niet kunnen ontbreken. Dit komt overeen met mijn eigen ideeën.
Wat is volgens jou de grootste uitdaging van aankomende jaren voor een duurzame leefwereld?
De grootste uitdaging van de aankomende jaren is de mobilisatie van inwoners. In mijn ogen kan de energietransitie alleen succesvol verlopen als iedereen er open voor staat. Momenteel is de relatie tussen lokale overheden – de trekkers van de transitie en burgers – de groep die moeten leven met de keuzes en veranderingen die nu gemaakt worden – verre van ideaal. Hier is nog veel te winnen, maar het verbeteren van deze relatie zal een hele klus zijn.
Bij Over Morgen is werken aan de relatie tussen overheid en samenleving een vanzelfsprekend onderdeel in al het werk. Immers, wie zich met de leefomgeving bezighoudt moet rekening houden met de inwoners en hun belangen. Dit gaat verder dan enkel input ophalen tijdens een bewonersbijeenkomst. Het draait om het bouwen van een hechte relatie tussen overheid en samenleving zodat er samen aan de leefomgeving gebouwd kan worden. Het lijkt me erg leuk om daar samen met collega’s mee aan de slag te gaan en in de praktijk te laten zien hoeveel een goed participatietraject kan opleveren.
Hoe denk jij met welke kennis hieraan bij te kunnen dragen via Over Morgen?
Met de communicatie- en participatiekennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie Communication Science hoop ik bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de complexe relatie tussen lokale overheden en inwoners. Ik denk dat ik een goed beeld heb van de huidige problemen op dit gebied. Ik kan niet wachten om in projecten aan oplossingen te werken. Zo wil ik bijvoorbeeld inzetten op een meer integrale, maatschappelijke insteek en het actiever betrekken van een brede doelgroep die representatief is voor de gehele samenleving.
Kan je wat meer vertellen over je afstuderen?
Ik heb onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen lokale overheden, zoals gemeenten en burgers aan duurzame energieprojecten. Hierbij richtte ik me op de invloed van corona op deze samenwerking. De focus lag niet op de negatieve effecten, maar op de kansen die corona kan bieden voor de samenwerking. Zo werd het bijwonen van bijeenkomsten makkelijker omdat deze online plaatsvonden. De drempel om deel te nemen was een stuk lager dan bij een fysieke bijeenkomst. Dit leidde tot een hogere opkomst, waardoor gemeenten beter inzicht hebben in de meningen en behoeftes van inwoners.
Naast het effect van online samenwerking heb ik gekeken naar het niveau van vertrouwen, milieubezorgdheid en mentaliteitsverandering. Hier was te zien dat corona inderdaad een invloed had. Deze invloed was te beperkt om tot daadwerkelijke verbetering in de samenwerking te leiden. Al met al blijft de relatie tussen overheid en samenleving een belangrijk punt van aandacht. Iets om samen met Over Morgen aan te werken!
Voor welke opdracht mogen we jou ’s nachts wakker maken?
Het lijkt me erg leuk om betrokken te zijn bij een participatieklus in een actieve omgeving. Een project waar nog veel ruimte is voor eigen inbreng en creatieve participatievormen. Waar bewoners openstaan voor samenwerking en zelf met ideeën komen. Het lijkt me mooi om samenleving en overheid dichter bij elkaar te brengen door de rol van verbinder op me te nemen. Hier krijg ik energie van.
Hoe maak jij in je privéleven werk van een mooi/duurzame leefwereld?
Het werken aan een duurzamere leefwereld gaat verder dan je werk. In mijn eigen tijd probeer ik altijd bewust te zijn met wat ik koop en wat ik eet. Zo staan dierlijke producten niet bij mij op het menu.
Daarnaast ben ik vertegenwoordiger regio U16 bij JongRES Nederland, een jongerenorganisatie die zich inzet om de stem van jongeren te vertegenwoordigen in de ontwikkeling en later ook uitvoering van de Regionale Energiestrategie (RES). JongRES komt op voor de belangen van jongeren in de verschillende RES-regio’s. Ik probeer jongeren samen te brengen en wil erachter komen wat hun wensen en behoeften zijn. Dit communiceer ik door naar verschillende stakeholders in de U16.
Waarmee ga je de komende tijd aan de slag?
De komende tijd ga ik met verschillende projecten aan de slag. Ik richt me op de participatie en communicatie binnen een project. Ik help bijvoorbeeld met de participatie en communicatie bij de warmtetransitie van gemeenten Vught, Boxtel en Sint-Michielsgestel. In deze gemeenten wordt gewerkt aan de Transitievisie Warmte (TVW). Wij willen de inwoners informeren over de komende veranderingen en wat dat voor hun gaat betekenen. Daarnaast zijn we op zoek naar de meest voor de hand liggende duurzame warmteoplossingen. Wij vragen burgers hiervoor om input.