Kort nadat de gemeenteraad in Leiden de Leidse Warmtevisie heeft aangenomen wordt al meteen een volgende stap gezet door het ondertekenen van een intentieovereenkomst om Leiden Zuidwest in 2035 aardgasvrij te hebben. Leiden Zuidwest is één van de wijken waar wordt gestart met het ontwikkelen van betaalbare, betrouwbare en duurzame alternatieven voor de huidige verwarming door aardgas in de bebouwde omgeving. Uiteindelijk komt iedere wijk in Leiden aan de beurt om het gasnet te vervangen voor een duurzaam alternatief. Ongeveer 50.000 huizen moeten in 33 jaar anders worden verwarmd, dat zijn er gemiddeld 1.500 per jaar.
Paul Dirkse, wethouder Duurzaamheid in Leiden zegt in het persbericht: “De uitdaging is fors. We gaan van gas los in Leiden. En wat is het dan belangrijk om vanaf het begin met alle partners in de wijk samen op te trekken. Met de ondertekening van deze intentieovereenkomst gaan we nu echt van start om met elke inwoner van Leiden Zuidwest een betrouwbare, betaalbare en duurzame warmteoplossing te zoeken.”
Voor de gehele wijk en stad geldt dat in eerste instantie maatregelen worden genomen om energie te gaan besparen. Verder gaan de ondertekenaars onder andere verkennen of het mogelijk is om in Leiden Zuidwest een warmtenet te realiseren. Ook andere alternatieve vormen van verwarming en koken worden op buurtniveau onderzocht. Het uitgangspunt is dat uiteindelijk samen met de bewoners gekozen gaat worden voor oplossingen die passen bij de omgeving, de huizen zelf én de bewoners. Partners van de gemeente Leiden zijn in deze: De Sleutels, Ons Doel, DUWO, Portaal, Alliander, Nuon, Warmtebedrijf Rotterdam, het hoogheemraadschap van Rijnland en Dunea.
De adviseurs van Over Morgen hebben niet alleen een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Leidse Warmtevisie maar ook aan het proces dat heeft geleid tot de op 20 december getekende intentieovereenkomst. Onze adviseur Martijn van Lier:” Bij de ondertekening maar ook gedurende de intensieve bijeenkomsten vooraf waren alle partijen coöperatief, enthousiast en vooral gericht op het uiteindelijke doel: Aardgasvrij Leiden Zuidwest in 2035. Ik ben er trots op dit proces samen met collega’s te hebben mogen begeleiden.”