Energeia berichtte over een pilot van tachtig nieuwe woningen in Hoogeveen op waterstof. Het gaat hier over de inzet van 100% groene waterstof. Dat klinkt beloftevol, want groene waterstof wordt niet meer van fossiele energie gemaakt. Groene waterstof gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Maar de prioriteit ligt niet in de gebouwde omgeving.
Groene waterstof is schaars en er zijn veel andere sectoren die een claim doen op de energiedrager. Het gevaar bestaat dat als we groene waterstof breed introduceren en er uiteindelijk onvoldoende beschikbaar is, we vastzitten aan grijze waterstof en dus aan aardgas (een zogenaamde ‘lock-in’). Argumenten dat waterstof een ‘wegbereider’ is voor groene waterstof, of voor waterstofproductie in combinatie met het afvangen en opslaan van CO2, zijn niet terecht. We moeten waterstof selectief inzetten in die routes waar waterstof het hardst nodig is. Introductie in de gebouwde omgeving is vooralsnog geen goed idee. Een genuanceerde uiteenzetting over de rol van waterstof in de energietransitie is te vinden in onze whitepaper ‘De positie van waterstof in de energietransitie: een nuancering van de belofte’.
Het artikel vermeldt een aantal van bovengenoemde bezwaren. Maar de conclusie van het artikel blijft: waterstof is één van de alternatieven in de gebouwde omgeving die we verder moeten verkennen.
Met deze boodschap zetten we waterstof en andere alternatieven in de gebouwde omgeving op gelijke hoogte. Echter, warmtenetten en warmtepompen zijn haalbare, bewezen en toegepaste duurzame warmteopties voor de gebouwde omgeving. Waterstof niet. Het klopt dat er oudere (monumentale) panden zijn waar deze opties niet of moeilijk geïntroduceerd kunnen worden. Maar in de energietransitie hoeft niet alles tegelijkertijd opgelost te worden. Er zijn veel innovatieve ontwikkelingen gaande die mogelijk in de toekomst een oplossing voor deze panden kunnen bieden, zonder dat we daarvoor een schaarse energiedrager hoeven te introduceren.
Een waterstofpilot in de nieuwbouw schept ten onrechte de verwachting van een gelijkwaardig alternatief waar we bovendien op korte termijn mee aan de slag zouden moeten. Het zet waterstof in de gebouwde omgeving op de agenda. Dat is een verkeerd signaal. We hebben onze kostbare, schaarse groene waterstof voorlopig hard nodig voor andere doeleinden.
Zo kunnen we beginnen met een verduurzamingsslag in de grondstoffenproductie. Jaarlijks wordt hiervoor 10 miljard m3 grijze waterstof vervaardigd. Ook zie ik een rol in zwaarder vervoer, zoals vrachtwagens, maar ook scheep- en luchtverkeer.
Waterstof gaat dus een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Maar laten we zorgvuldig omgaan met het molecuul en deze voorlopig niet inzetten in de gebouwde omgeving.
Meer informatie: Ingrid Giebels, ingrid.giebels@overmorgen.nl