We bewegen van plan naar uitvoering in de energietransitie, maar wie betrekken we hierbij zodat er geen weerstand komt? En wanneer doe je dat het beste? Doe mee met de online energietransitiesafari die wij op 8 februari houden samen met Mett en The Imagineers. Je krijgt een exclusief kijkje achter de schermen van participatie en online tooling.
Gemeenten (of breder de overheid) kunnen niet alleen invulling geven aan grote opgaven zoals de energietransitie. Daarom organiseren wij samenwerking, waarbij we de collectieve kennis van de omgeving tot zijn recht laten komen.
Bijvoorbeeld door inwoners te betrekken bij het in kaart brengen van kansgebieden voor zon en wind. Visualisatiemiddelen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden.
In gemeente Soest en gemeente Woudenberg hebben we een tool van The Imagineers succevol ingezet, zodat inwoners hun mening konden geven en de gemeenten aan de slag konden met deze input.
Soest
Als onderdeel van het Programma Energietransitie Soest hebben adviseurs van Over Morgen het uitnodigingskader opgesteld. Met dit kader is de gemeente Soest een stap dichter bij de ambitie om in 2050 CO2-neutraal en aardgasvrij te zijn.
Op een innovatieve manier hebben we inwoners via een online platform hun mening laten geven over de ingebrachte locaties. Ze konden deze plekken voorzien van commententaar en indien gewenst ook aanvullende locaties intekenen. Ruim 400 inwoners hebben hier gebruik van gemaakt.
Op basis van de bijdrage van inwoners hebben we een conceptplattegrond met de locaties voor zonnevelden en onderzoekslocaties voor windturbines ontworpen. Deze plattegrond is vervolgens weer voorgelegd aan de inwoners.
Adviseur Rijk van Voskuilen: “Een online platform vergroot het bereik en is eenvoudig in gebruik. Het leidde tot meer input vanuit de inwoners wat ons in staat stelde een sterker uitnodigingskader op te stellen.”
Woudenberg
Voor de gemeente Woudenberg is zijn we bezig met het opstellen van een afwegingskader voor grootschalige opwek van zon en wind. Hier staat in wat passende locaties zijn voor zonnevelden en waar eventueel windturbines geplaats kunnen worden.
Maar wat zijn de wensen van inwoners en welke zorgen bestaan er? Deze vragen hebben we aan de inwoners van Woudenberg voorgelegd via een online platform. Zij konden gebieden aanwijzen waar zij wel of geen kansen zagen voor zon of wind. Hierbij was het belangrijk om helder en transparant te communiceren. Een gebied aanwijzen betekent namelijk niet dat daar morgen een schop in de grond gaat.
Op het platform konden inwoners daarom ook meer informatie vinden over de plannen en het proces. Adviseur Joëlle Willemsen: “Het voordeel van het online platform is dat inwoners gemakkelijk een reactie kunnen achterlaten wanneer het hun uitkomt. Een platform is anoniem, laagdrempelig en altijd toegankelijk. Een mooie toevoeging aan een participatieaanpak.”
Doe mee met de energietransitiesafari
Meld je hier aan voor de energietransitiesafari op 8 februari 2022 om 14.00 uur.