Op 2 oktober jl. vond het congres Best of Burgermeester Academie plaats. Met succes! Het congres vormde de afsluiting van de eerste editie van de Burgermeester Academie, een leergang voor ambtenaren over “innovatie door participatie”. In een middag tijd kregen de ruim 200 congresbezoekers de highlights en lessen van een half jaar Burgermeester Academie voorgeschoteld. Deze zijn ook hier terug te lezen in het digitaal toegankelijke Burgermeesterleerboek.

De 18 deelnemers van de eerste editie verzorgden zelf de invulling van het ochtenddeel, door hun persoonlijke verhaal openhartig te delen met alle door hen uitgenodigde bezoekers. In een intieme sfeer werden presentaties afgewisseld met filmpjes, muziek, gesprekstafels en een sprookje.

De deelnemers namen de congresbezoekers mee in de zoektocht van afgelopen half jaar naar nieuwe samenwerkingsvormen tussen overheid en samenleving, naar hoe de overheid het creatief vermogen van de maatschappij beter kan ondersteunen. En daarbij werd niet voorbij gegaan aan de soms enorme persoonlijke transitie die de deelnemers hebben doorgemaakt. Aan het eind van het ochtenddeel namen de deelnemers hun meer dan verdiende certificaten van elkaar in ontvangst.

Het openbaar toegankelijke middagdeel werd inge(f)luid door fluitist Kwaran Hamid Haliq, gevolgd door Martien Kuitenbrouwer (stadsdeelvoorzitter Amsterdam West) en Jan van Ginkel (gemeentesecretaris Schiedam), die beiden vertelden over hun prikkelende visie op participatie.  Vervolgens maakten de bezoekers in korte workshops kennis met de visie en aanpak van bijzondere burgers, ondernemers, pioniers en ambtenaren. Zij vormen de kracht achter de participatiepraktijken die zijn bezocht tijdens de eerste leergang van de Burgermeester Academie.

Het succes van deze eerste editie, de groei die de deelnemers hebben doorgemaakt, het enthousiast ontvangen congres doen ons beseffen dat we de zoektocht naar innovatie door participatie moeten voorzetten in Nederland. Begin 2014 start daarom Editie II van de Burgermeester Academie. Wilt u dit niet missen? Kijk dan voor meer informatie op www.burgermeesteracademie.nl.

Gepubliceerd: 07-10-2013