Eefje Hendriks bij Over Morgen

Werken aan het klimaat, en dan het liefst aan zichtbare oplossingen. Dat is waarom Eefje Hendriks voor een baan bij Over Morgen koos. Deze antropoloog weet als geen ander hoe om te gaan met het spanningsveld tussen urgentie en draagvlak. Eefje gaat bij ons aan de slag als adviseur waardevolle buitengebieden, met een focus op voedseltransitie. “Bij uitstek een thema waarvoor mensen te activeren zijn.”

Waarom heb je voor Over Morgen gekozen? 

Ik maak me al lange tijd zorgen over het klimaat. Toen ik besloot om van baan te wisselen stond voor mij wel vast dat ik per se wilde blijven werken aan het thema klimaat.

Over Morgen houdt zich bezig met alle deelthema’s die vallen onder de energietransitie en is een voorloper op het versnellen van de uitvoer. Dat sluit goed aan bij mijn persoonlijke overtuiging. Na jaren werken aan landelijke publiekscampagnes had ik ook behoefte om op andere schaal bezig te zijn met zichtbare oplossingen. De focus van Over Morgen op duurzame gebiedsontwikkeling en de (grotendeels) publieke opdrachtgevers waren voor mij een ideale combinatie om die behoefte te vervullen.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging van aankomende jaren voor een duurzame leefwereld? 

De grootste uitdaging zit denk ik in het spanningsveld tussen urgentie aan de ene kant, en participatie, toegankelijkheid en draagvlak aan de andere kant. Hoe zorgen we dat we snel genoeg gaan om de ergste schade te voorkomen, terwijl we tegelijkertijd iedereen meenemen? Ja, we moeten snel. Maar niet overhaast. Duurzaam betekent wat mij betreft ook gedragen. Dat de oplossingen die we bedenken en uitrollen democratisch tot stand komen en toegankelijk zijn voor iedereen.

Hoe denk jij hieraan bij te kunnen dragen via Over Morgen? 

Als antropoloog schakel ik snel tussen verschillende perspectieven en weet ik die samen te brengen. Daarnaast heb ik veel ervaring in en kennis over hoe je mensen in beweging krijgt en hoe je mensen kunt verenigen en activeren achter één doel. Ik houd van netwerken opzetten en samen zorgen voor concrete resultaten.

Welk resultaat heb jij tot nu toe al in je werkzame leven bewerkstelligd? 

Hiervoor werkte ik bij Milieudefensie, een politieke campagneorganisatie. Waar ik heel trots op ben is dat ik heel veel mensen heb kunnen trainen en activeren rondom het thema klimaatrechtvaardigheid. Hoe zorgen we ervoor dat we in het oplossen van de klimaatcrisis iedereen meenemen? En hoe zorgen we ervoor dat de lasten van de energietransitie eerlijk verdeeld worden? Dit is voor mij een heel belangrijk thema. We hebben iedereen nodig om de transitie tot een succes te maken.

Een onderdeel van dit werk was ook een huis-aan-huis campagne om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan over eerlijke klimaatoplossingen. Ik heb bij heel wat deuren aangeklopt om te vragen hoe mensen denken over klimaatbeleid. De hoopvolle boodschap die ik hieruit heb gehaald: bijna iedereen maakt zich zorgen over het klimaat en wil graag meedoen aan de oplossingen.

Voor welke opdracht mogen we jou ’s nachts wakker maken en waarom? 

Het liefst een opdracht waar veel verschillende stakeholders bij betrokken zijn en waar we lokale, duurzame initiatieven kunnen uitlichten en opschalen. Heel veel mensen zijn lokaal al bezig met creatieve manieren om transities het hoofd te bieden. Dit soort oplossingen een podium bieden en de win-win van zulke initiatieven voor het grote publiek toegankelijk maken – daar krijg ik heel veel energie van.

Hoe maak jij in je privéleven werk van een mooie/duurzame leefwereld? 

Ik vlieg niet, ik eet zoveel mogelijk plantaardig en ik koop (bijna) geen nieuwe kleren meer, liever tweedehands. En daarnaast stem ik op een groene partij, loop ik mee in klimaatmarsen en spreek ik af en toe in panels of trainingen over het klimaat om nog meer mensen activeren om in actie te komen.

Waarmee ga je de komende tijd aan de slag?

De komende tijd ga ik aan de slag met de voedseltransitie. Mensen zijn iedere dag met hun voedsel bezig, of dat nou op het gebied van hun persoonlijke gezondheid of hun directe leefomgeving is. Dat maakt de voedseltransitie heel tastbaar en dichtbij – en daarmee bij uitstek iets waarvoor mensen te activeren zijn. Dat zie je ook in het enorme aantal lokale initiatieven binnen dit thema. Er zit wat mij betreft dus enorm veel energie, creativiteit en gemeenschapszin binnen dit thema en ik verheug me om er helemaal in te duiken.

  

Gepubliceerd: 02-02-2023