Deze afgelopen tijd gingen we ter inspiratie langs bij initiatieven die een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige leefomgeving. Vandaag de laatste in onze reeks. Adviseur Tabitha Mann zet Clean Climber in het zonnetje. Dit initiatief zet zich in om het sportklimmen te verduurzamen door de plekken waar het sportklimmen plaatsvindt schoon te houden en door het recyclen van klimschoenen.
Gerard, Wouter, Ico en Karin zijn de drijvende kracht achter Clean Climber. Ze zagen dat steeds meer klimgebieden dichtgaan vanwege corona. De klimsport is aan het veranderen, het wordt populairder en dus drukker. Die drukte is niet altijd goed voor klimgebieden. ‘Onze missie is om klimmen ook voor de toekomst mogelijk te maken. We willen dat er meer bewustwording en respect is voor de natuur in de klimgebieden, maar bekijken ook welke aspecten in de klimwereld nog verduurzaamd kunnen worden’, vertelt Ico.
Clean-ups tijdens corona
Clean Climber organiseert clean-ups om gezamenlijk om openbare klimplekken schoon te maken. Tijdens corona zijn veel klimhallen gesloten of beperkt toegankelijk en is klimmen in berggebieden in het buitenland lastig. Gelukkig kent Nederland openbare plekken zoals het Blok op Zuid of Schieveste Boulderwand. Deze plekken worden momenteel intensief gebruikt. Om het netjes te houden en te voorkomen dat de plekken worden gesloten worden de clean-ups georganiseerd.
Draag bij aan je eigen omgeving
Tabitha: “Ik heb een passie voor klimmen en ik houd van avontuur. Ik zou het ontzettend jammer vinden als door de populariteit klimmen steeds minder kan. Dit initiatief laat zien hoe je direct kunt bijdragen vanuit een eigen passie aan een duurzame toekomst. Niet iedereen heeft direct wat met duurzaamheid, maar op deze manier spreekt het elke klimmer aan.’’

Vanuit een passie aan de slag gaan met de toekomst is leuk en effectief. Het helpt om duurzame acties echt waar te maken. Het is daarom belangrijk dat mensen het heft in eigen handen kunnen nemen. Veel gemeenten stimuleren dit steeds meer door zelfbeheer in hun beleid op te nemen, maar ook via kleine wijksubsidies of ondersteuning en het verbinden van initiatieven. Zo wordt elke wijk, en in het geval van Clean Climber elke klimplek, een fijne plek voor nu en later.