• Welkom in het liveblog van dinsdag 26 oktober, op PROVADA 2021
  • Volg hier onze themasessie Data en gebiedsontwikkeling, slimmer omgaan met ruimte

LIVEBLOG

14.00 uur Volle bak!

Het is volle bak in zaal C204 op Provada 2021, in RAI Amsterdam. Mensen staan en er worden nog wat extra stoelen verzameld.

Data gebiedsontwikkeling themasessie Provada 2021

14.03 uur Opening: de noodzaak van data binnen gebiedsontwikkeling

Adviseur Edvard Hendriksen opent: “Er is een grote woningbouwopgave. De ruimte wordt steeds schaarser, en daardoor duurder.

Ook neemt de druk op bereikbaarheid en inclusiviteit toe. Hoe zorg je dat iedereen mee kan doen, zoals gebruik maken van duurzame energie of mobiliteit?

Kortom: we hebben een nieuw evenwicht nodig tussen vraag en aanbod. Dat bereiken we alleen met meer inzicht in die vraag en dat aanbod. Daarvoor zetten we bij Over Morgen data-tooling in.”

14.10 uur Wat betekenen data voor jou?

Dan een vraag aan het publiek: wat betekenen data voor jou? Welk inzicht wil je graag hebben, om betere keuzes te kunnen maken voor gebiedsontwikkelingen waar jij bij betrokken bent? Een paar voorbeelden:

  • Welke technische ontwikkelingen hebben straks invloed op onze leefomgeving? Waar moeten we rekening mee houden?
  • In hoeverre kan de fiets dienen als drager voor gebiedsontwikkeling?
  • Hoe betrek je bewoners?
Provada 2021 Data gebiedsontwikkeling publiek behoefte inzichten data

14.15 uur Is Nederland wel echt overvol?

Adviseur Max van den Berg vertelt vervolgens dat je data goed kunt gebruiken om te checken of iets écht zo is. Bijvoorbeeld: is Nederland wel echt overvol?

Max introduceert de nieuwste datatool van Over Morgen: de Woningbouwversneller. Dit product helpt ons om potentiële woningbouw locaties in kaart te brengen. De Woningbouwversneller heeft 4 smaken, oftewel: 4 typen data-analyses.

  1. Open ruimte: waar is binnenstedelijk nog plek?
  2. Optoppen: waar kunnen we de lucht in?
  3. Transformatie: waar kunnen we bestaande gebouwen, zoals bedrijven, veranderen in woningen?
  4. Sloop-nieuwbouw: waar kunnen we slopen en zo ruimte maken voor nieuwbouw?

14.20 uur Demo van de woningbouwversneller

Adviseur Ronja van der Roest laat de Woningbouwversneller zien. Op de kaart kun je met de 4 smaken – de 4 analyses – snel zien waar ruimte is. Zo krijg je inzicht in: waar liggen de kansen in een stad of regio? Vervolgens is dat een goede basis om het gesprek aan te gaan met verschillende partijen om de juiste keuzes te maken.

Ook toont Ronja hoe je specifiek op zoek kunt gaan naar locaties met een specifieke grootte of eigendomssituatie. Bijvoorbeeld omdat je als projectontwikkelaar een plek voor een bepaald doel of publiek voor ogen hebt.

De Woningbouwversneller Provada 2021

14.30 uur Vragen vanuit het publiek

“Hoogbouw werkt heel veel weerstand bij bewoners. Hoe ga je daarmee om als optoppen uit de data komt als beste oplossing?”.

Ronja: “Je kunt veel voorspellen met data, maar alsnog is participatie ontzettend belangrijk en hoort het bij elk project. Daarom is participatie een van de expertises van Over Morgen.”

Wil je meer zien van de Woningbouwversneller? Neem dan contact op met adviseurs Max van den Berg of Ronja van der Roest.

14.36 uur Vergeet de ouderwetse normen van parkeerdichtheid

En dan nu: duurzame mobiliteit. Edvard neemt het van Ronja over.

“Vergeet de ouderwetse normen voor parkeerdichtheid. Kijk naar wat mensen nu gebruiken, en bedenk vanaf daar welk progressief aanbod je kunt bieden.”

Edvard licht het stappenplan toe voor de aanpak van mobiliteit in gebiedsontwikkeling.

“Bij elke stap ondersteunt Over Morgen. We weten welke partijen erbij betrokken zijn. En we kennen gemeenten goed. Hun wensen samenvoegen tot 1 propositie: dat vinden wij leuk om te doen.”

Benieuwd naar het stappenplan? Neem contact op met adviseur Edvard Hendriksen.

14.44 uur Wat is de mobiliteitsbehoefte van bewoners?

Wat ga je aan mobiliteit in een nieuwe wijk aanbieden? Daarvoor moet je eerst de (toekomstige) bewoners leren kennen.

Denk aan hun inkomen en gebruik van vervoersmiddelen.

Edvard laat aan de hand van een grafiek zien hoe verschillende inkomensgroepen in Amstelveen en Amsterdam zich verplaatsen. Gebruiken veelverdieners juist vaker de auto? En pakken mensen met een laag inkomen, juist eerder de fiets? Of is het juist andersom?

Ook de mobiliteitsbestedingen per maand van bewoners maken veel inzichtelijk.

Edvard: “Gaan parkeernormen in de nieuwe wijk naar 0,0? Maar wil je mensen wel een deelauto laten gebruiken? Dan moeten de kosten daarvoor niet boven het bedrag uitkomen dat sociale huurders nu uitgeven aan een tweede-, derde-, of vierdehands auto.”

En wat dacht je van mobiliteitsbestedingen per kilometer?

Edvard: “Als we weer teruggaan naar de sociale huurders, dan is het interessant om te weten waar hun werkplek is. In Amstelveen is de gemiddelde afstand 17,5 kilometer. Dan ligt daar eerder een kans om die mensen op een e-bike te krijgen.”

14.50 uur Hoe zet je deze inzichten in voor de juiste balans in duurzame mobiliteit?

Edvard licht het model toe dat Over Morgen daarvoor gebruikt.

Model duurzame mobiliteit

14.55 uur Afsluiting

Edvard concludeert dat data noodzakelijk is in gebiedsontwikkeling. Er volgen nog een aantal vragen uit het publiek en dan sluit Max af.

Data noodzakelijk gebiedsontwikkeling

Einde liveblog

Dit is het einde van dit liveblog. Woensdag 27 oktober kun je ons weer volgen tijdens de themasessie Participatie in je gebiedsontwikkeling volgens de Omgevingswet. Tot dan!