Wij helpen iedere dag gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties bij het aardgasvrij maken van wijken. Graag delen we onze ervaringen en lessen. Dat doen we met korte ‘3 tips in 3 minuten’ video’s, casepresentaties en blogs. Vul onderstaand formulier in om toegang te krijgen tot de informatie.
In 5 stappen naar een aardgasvrije wijk
Bij het maken van een Wijkaanpak Aardgasvrij is geen handleiding te maken die we kunnen gebruiken om te zorgen dat tussen nu en 2050 aardgas uit de gebouwde omgeving verdwijnt. Deze en andere lessen uit de praktijk hebben echter wel geleid tot het door ons ontwikkelde generieke Stappenplan Aardgasvrij dat aan de ene kant structuur geeft, maar aan de andere kant ook de noodzakelijke flexibiliteit biedt voor de Wijkaanpak Aardgasvrij.
We onderscheiden in het proces naar een aardgasvrije wijk op hoofdlijnen vijf stappen. In elke stap wordt met alle betrokkenen gezamenlijk toegewerkt naar een duidelijk tussenresultaat. De eerste stap is al meteen belangrijk. Hier maak je afspraken hoe je in het proces met elkaar gaat samenwerken, wat iedere partij belangrijk vindt en op basis van welke criteria besluiten zullen worden genomen.
Verder zien we in het proces vier hoofdthema’s die wel met elkaar samenhangen maar ook ieder hun eigen competenties en kennis verlangen: regie en organisatie, participatie en communicatie, techniek en financiën en tot slot koppelkansen.
We hebben partijen voortvarend stappen zien zetten omdat stakeholders vroegtijdig bij elkaar zijn gebracht. Er is afgestemd en er is onderling vertrouwen met een duidelijk gezamenlijk doel voor ogen. We hebben gezien dat bewoners als een katalysator werken omdat ze mee mogen beslissen.
We hebben ervaren dat technische ontwerpen en businesscases elkaar in het proces voortdurend vasthouden. Tot slot hebben we gemerkt dat andere wijkopgaven zoals mobiliteit of het sociale domein eerder leiden tot het aardgasvrij maken van wijken dan andersom.
Ook starten met het aardgasvrij maken van een wijk? Neem contact op met Martijn van Lier via martijn.vanlier@overmorgen.nl of 06 10199319.