Vraag aan ons
De gemeente Lochem wil een visie op het buitengebied om de kwaliteit van het gebied te behouden en te verbeteren. Dit is de omgevingsvisie ‘Ons buitengebied’. Hij wordt onderdeel van de omgevingsvisie van de gemeente Lochem.
Naast ‘Ons buitengebied’ stelt Lochem ook een visie voor ‘Onze kernen’ op. De adviseurs van Over Morgen zijn in juni 2020 gevraagd om de visie voor het buitengebied op te stellen.
Onze oplossing
De visie biedt ruimte aan gewenste nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en legt de randvoorwaarden en uitgangspunten daarvoor vast. De visie helpt om nieuwe ontwikkelingen af te wegen en te integreren in de huidige kwaliteiten van het buitengebied. Daarmee vormt het de visie een integraal afwegingskader.
Beleids- en data-analyse
We hebben een korte beleidsanalyse uitgevoerd voor het buitengebied van Lochem. Uit lokaal, regionaal en landelijk beleid is naar voren gekomen welke kwaliteiten het buitengebied van Lochem kent en welke ontwikkelingen op het gebied af komen. Aanvullend is aan de hand van kaartbeelden gekeken wat de lagen, waarden, kwaliteiten en ontwikkelingen zijn in het buitengebied.
Veel opgaven komen in het buitengebied samen. Deze gaan niet altijd samen met de ontwikkelingen zoals duurzame energieproductie, klimaatadaptatie en het door ontwikkelen van de landbouw. Daar is een heldere koers voor nodig.
Aan de slag met de houtskoolschets in gesprek met de samenleving
Aan de hand van de analyse en opbrengsten uit eerdere gesprekken met inwoners en stakeholders is de houtskoolschets uitgewerkt. Aanvullend is gesproken met sleutelpersonen, de gemeenteraad en een projectgroep van medewerkers van de gemeente.
Over Morgen sprak onder andere met het Gelders landschap en kastelen, de stichting natuur in de Graafschap, Vrienden van de Velhorst, Camping Reusterman en LTO noord. Met de communicatieadviseurs is een participatie- en communicatieplan opgesteld.
In een aantal werksessies en een veldwerksessie zijn de verschillende opbrengsten uitgewerkt in de houtskoolschets. Daarin gaat het om het ontstaan en de beschrijving van het buitengebied van Lochem, de gebiedstypologie en functies van het buitengebied, de kernkwaliteiten, ontwikkelingen en tot slot de koersbepaling voor het buitengebied.
Vervolgvraag aan ons
Van houtskoolschets van het buitengebied naar omgevingsvisie
Vervolgens is Over Morgen na de zomer van 2020 gevraagd om van beide delen ‘Ons buitengebied’ en ‘Onze kernen’ één houtskoolschets voor de omgevingsvisie op te stellen.
De visie voor het buitengebied en de visie voor de kernen van de gemeente Lochem komen hierin samen. Dit is de basis waarmee de gemeente Lochem de bewoners en stakeholders wil benaderen. De uitwerking van de visie pakt de gemeente Lochem dus samen met de inwoners op.