Vraag aan ons
In de Actie Agenda Woningmarkt is de ambitie uitgesproken om in de provincie Utrecht 7.000 woningen per jaar te realiseren tot 2021. Dit is een gemeenschappelijke ambitie van gemeenten, marktpartijen en corporaties, gebaseerd op een proces waarin op basis van codesign is gewerkt aan de opgave en doelen. De wens is om vooral binnenstedelijk te bouwen. Zo blijft de provincie aantrekkelijk en groen. Eén van de acties die voortkomt uit deze Actie Agenda is het versnellen van de woningbouwproductie. De provincie Utrecht heeft daarvoor Over Morgen gevraagd om inzichtelijk te maken welke knelpunten spelen bij binnenstedelijke woningbouwontwikkeling en welke oplossingen er voor deze knelpunten zijn.
Onze oplossing
Een goed onderzoek start met het lezen en bestuderen van bestaande literatuur en reeds uitgevoerde onderzoeken. Zeker bij een onderwerp als binnenstedelijke woningbouw, waarover ontzettend veel is geschreven. Overheden, adviesbureaus en kennisinstituten hebben veel over het onderwerp gedeeld. Het vraagstuk is immers ook één van de grootste uitdagingen van de Nederlandse ruimtelijke ordening op dit moment. Deze informatie hebben we als context gebruikt bij het opstellen van de enquête en het houden van interviews. De resultaten hebben we teruggelegd bij de interviewpartners en een bredere groep betrokkenen van de Actie Agenda. De resultaten en de reflectie hierop vertaalden we naar een advies met aanpak om tot versnelling te komen.
Het onderzoek levert diverse aanbevelingen op voor acties om tot versnelling van binnenstedelijke woningbouw te komen. Onderscheid is gemaakt in acties die op korte termijn (komende twee tot drie jaar) een bijdrage leveren aan het versnellen van de binnenstedelijke woningbouw en acties die nu ingezet moeten worden om op middellange termijn effect te sorteren. Om de adviezen om te zetten naar acties is een Versnellingsaanpak aangereikt. Deze aanpak heeft als doel de adviezen naar acties om te zetten, zodat knelpunten bij binnenstedelijk bouwen worden gereduceerd of worden opgelost.