Vraag aan ons
De ambitie van de overheid is dat de gebouwde omgeving voor 2050 aardgasvrij is en CO2-neutraal. Woningcorporaties hebben zich gecommitteerd aan deze ambitie en spelen een sleutelrol in de warmtetransitie. Ze positioneren zichzelf als startmotor. Om meer inzicht te krijgen in de haalbaarheid en betaalbaarheid van de warmtetransitie en de kansen waar te starten met de opgave, is door koepelorganisatie Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) aan Over Morgen gevraagd om een vastgoedatlas te maken voor de totaal circa 150.000 corporatiewoningen in de Haaglanden.
Onze oplossing
Wij hebben de Vastgoedatlas ontwikkeld om tot op gebouwniveau de huidige situatie van het bezit van de woningcorporaties inzichtelijk te maken. De vastgoedatlas markeert waar het logisch is om te starten met verduurzamen en brengt in beeld welke maatregelen nodig zijn om in 2050 een CO2 neutrale woningvoorraad gerealiseerd te hebben. Ook geeft het inzicht in de investeringskosten, die gedaan moeten worden op portefeuilleniveau, gebiedsniveau en complexniveau tot op bouwelementniveau (vloer, gevel, glas, dak en ventilatiesysteem).
Over Morgen heeft deze opgave als volgt aangepakt:
1. We zijn gestart met het ophalen van de verwachtingen van alle woningcorporaties en hebben de corporatie-specifieke data verzameld;
2. De vastgoeddata van de corporaties en andere relevante data, zoals bestaande warmtenetten en het werkelijke gasverbruik zijn in de online Vastgoedatlas geladen. Dit is vervolgens in heldere dashboards, kaarten en grafieken gevisualiseerd;
3. Het eindresultaat is gepresenteerd aan de diverse woningcorporaties. Alle woningcorporaties hebben eigen inloggegevens gekregen, zodat ze de vastgoedatlas kunnen gebruiken voor het maken van hun eigen complex- en portefeuillestrategie.
De vastgoedatlas geeft ook inzicht in waar er kansen zijn voor de ontwikkeling van een warmtenet, met als bron diepe geothermie en restwarmte uit Rotterdam en wat de impact is van de diverse maatregelen op de CO2 uitstoot. De vastgoedatlas brengt daarmee dus alle aspecten in beeld die nodig zijn voor goed overzicht en voor het nemen van weloverwogen beslissingen.
Op basis hiervan hebben we de opdracht gekregen om de jaarlijkse voortgang van de opgave namens de 13 woningcorporaties te monitoren. Ook is aan ons gevraagd om een businesscase uit te werken voor de realisatie van een warmtenet in Delft, Rijswijk en Den Haag, gebaseerd op de uitkomsten uit de Vastgoedatlas.
De Vastgoedatlas heeft zich daarmee bewezen als waardevol instrument voor woningcorporaties om concreet aan de slag te gaan met de warmtetransitie.
De adviseurs warmtetransitie van Over Morgen helpen iedere dag gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties om het meest optimale resultaat te bereiken als het gaat om wijken aardgasvrij te maken. Starten met een Wijkaanpak, hoe doe je dat? Leer van onze Lessen uit de praktijk.