Over Morgen stelde voor de werkregio KlimaatAdaptief Flevoland (KAF) een Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie 2021-2025 op. Met deze Uitvoeringsagenda kan het KAF structurele afspraken maken en meerjarig werken aan een klimaatbestendiger Flevoland.
De volgende fase is een Regionale Adaptatie Strategie, waarvoor adviseurs van Over Morgen de startnotitie schrijven. Gelukkig blijft het niet bij plannen alleen; voor de uitvoering ondersteunt Over Morgen de werkregio bij de subsidieaanvraag voor de impulsregeling ruimtelijke adaptatie.
De 42 Nederlandse werkregio’s vullen een overkoepelende rol zijn een belangrijke aanjager van klimaatadaptatieve maatregelen die inzet vragen op meerdere schaalniveaus. Zo ook het KAF, een enthousiast samenwerkingsverband bestaande uit de zes Flevolandse gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde, het waterschap Zuiderzeeland, de provincie Flevoland, de GGD Flevoland en Rijkswaterstaat.
Net als alle andere overheden staan ook de KAF deelnemers aan de lat om hun gebied in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust in te richten en gebruiken. Het KAF had behoefte om na een actiegerichte startperiode van 2 jaar verder vooruit te kijken. Over Morgen stelde daarom samen met het KAF een Uitvoeringsagenda 2021-2025 op. Het KAF bouwt hiermee voort op de klimaatstresstesten voor stedelijk en landelijk gebied.
Uitvoeringsagenda
Uitvoeringsagenda geeft aandacht aan alle vier de rollen van de overheid
De Uitvoeringsagenda bestaat uit vier werkpakketten, geordend naar de vier rollen die de overheid kan vervullen (figuur 1). Van oudsher is de overheid toegerust om bepaalde prestaties te leveren en via beleid en regelgeving een rechtmatige overheid te zijn (linkerkant figuur 1). Om klimaatadaptatie te laten slagen is het noodzakelijk om ook de netwerkende en participerende rol van de overheid te ontwikkelen (rechterkant figuur 1).
Het KAF is in eerste instantie een netwerkorganisatie: een platform waar partijen elkaar vinden, inspiratie opdoen en samenwerking rond concrete acties. Die acties richten zich op:
1) Samen uitvoeren (presterende overheid): bijvoorbeeld aanvragen Deltafonds middelen en hitteplannen ontwikkelen
2) Samen beleid maken (rechtmatige overheid): bijvoorbeeld het opstellen van een gezamenlijke regionale ambitie en strategie voor klimaatadaptatie
3) Platform bieden (responsieve en participerende overheid): centraal aanspreekpunt zijn voor partijen binnen en buiten Flevoland, oa door het ontsluiten van relevante beschikbare klimaatinformatie
4) Inspiratie en kennisdeling (netwerkende overheid): veldbezoeken, masterclasses, opleidingen en het faciliteren van ambtelijke en bestuurlijke samenwerking in de regio.

Rollen van de overheid volgens het NSOB model. De Uitvoeringsagenda richt de activiteiten op deze vier rollen van de overheid. Het KAF (de witte stip in de figuur) is een manier om de rol van netwerkende overheid in te vullen, ter ondersteuning van alle vier de rollen (de stippellijnen in de figuur).
Aanvraag voor middelen uit de Impulsregeling
Het KAF kan net als andere werkregio’s gebruik maken van de Rijksbijdrage Impulsregeling Klimaatadaptatie. Deze regeling is bedoeld om de versnelling van de aanpak van klimaatadaptatie door decentrale overheden financieel te ondersteunen.
De Rijksbijdrage biedt de mogelijkheid om adaptatiemaatregelen versneld uit te voeren en al geplande maatregelen uit te breiden met een adaptatiecomponent. Het Rijk draagt daarbij 33% van de financiering bij. Maar aan welke voorwaarden moet een investeringsaanvraag voldoen en hoe maken we onderling een verdeling? Over Morgen helpt de werkregio tot een eerste tranche aanvraag te komen in 2021.