Vraag aan ons
In Lelystad dwaalt de pioniersgeest nog steeds rond. De stad van 50 jaar jong is uitgegroeid tot 78000 inwoners. De structuur van de stad is indertijd neergezet voor zo’n 120.000 inwoners. Dus veel openbaar gebied, grote dreven / wegen door de stad en daarmee hoge kosten die met het huidige aantal inwoners niet op zijn te brengen. De rijksoverheid betaalt dan ook elk jaar nog mee. De groei van Lelystad is achtergebleven op de verwachting / planning. In de jaren 70 en 80 trokken naar verhouding erg veel mensen naar de goedkope sociale huurwoningen in de stad. Lelystad wil een diverse stad zijn, aantrekkelijk voor veel meer verschillende groepen bewoners.
Het vele groen in de stad, de natuur om de stad en de ligging aan het Markermeer bieden ook kansen voor deze pioniersstad. Lelystad wil een aantrekkelijk stad zijn voor vele woningzoekenden in de MRA op te leven. Die kansen gaan we nu oppakken met Lelystad Next Level. Op basis van de krachten in deze jonge samenleving pakken we gezamenlijk de uitdagingen van vandaag en de kansen van morgen op. Op weg naar een samenleving waar ieder individu mee kan doen, haar talenten kan ontplooien en zich betrokken voelt bij de stad. Participatieve democratie staat voorop. De basis is er, daarom leven er nu al met ruim 77.000 mensen.
Gemeente Lelystad, provincie Flevoland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben gezamenlijk geconstateerd dat na 50 jaar opbouwen van de stad Lelystad, het tijd is voor de Next Level. Wat betekend dat zij samen met partners in en buiten de stad een ‘next level aanpak’ opzetten voor de komende 15 jaar waarmee Lelystad zich ontwikkelt tot een aantrekkelijke en duurzame stad, die financieel gezond en zelfstandig is. Over Morgen is gevraagd het proces hierin te begeleiden.
Onze oplossing
Voor Lelystad is een Next Level systeemsprong op meerdere vlakken nodig. Een systeemsprong waarin het verzilveren van de regionaal economische ‘assets’ de noodzakelijke meerwaarde geeft om de sociaaleconomische structuur en de maatschappelijke kracht van de inwoners te versterken. Hiervoor is een next level organisatie en een next level strategie nodig.
Next Level organisatie
Om tot de agenda te komen is er gestart met een analyse door een vijftal deeltafels: Sociaal Sterk, Onderscheidend Onderwijs, Uitstekende Woonmilieus, Next Level Economie en Natuur, Recreatie en Toerisme. De regie op het gehele traject wordt uitgevoerd door de Regietafel Lelystad Next Level. De regietafel zorgt voor de integraliteit en de onderlinge samenhang tussen de tafels.
De analyse wordt afgesloten met het concreet formuleren van doelen en het aanreiken van een handelingsperspectief, inclusief uitspraken over te bereiken resultaten, aanpak, partners, indicatieve financiering en tijdhorizon. Met de verschillende partners in de stad zal daarna verder worden gesproken over de realisatie.
Next Level strategie
Met de strategische agenda Lelystad Next Level wordt de koers voor de uitvoeringsprogramma’s met daarin de beoogde lange termijn doelen en korte termijn activiteiten bepaald. Voor het aanpakken van langer lopende vraagstukken en problemen zijn vernieuwende inzichten en aanpakken nodig. De opgaven van Lelystad zijn uitdagend en complex en vragen om inbreng en betrokkenheid van vele relevante partijen. Ook partijen die we nu nog niet op het netvlies hebben.
Dit programma vraagt een lange termijn uitvoeringsstrategie en lange termijn betrokkenheid van vele stakeholders. Verbindende afspraken voor een langere periode zijn nodig tussen vele partijen op die gezamenlijke acties, om invulling te kunnen geven aan de ontwikkeling van Lelystad als een sociaal sterke en duurzame samenleving. Afspraken zullen worden bijgesteld op basis van evaluaties en succesvolle en minder succesvolle ervaringen. Het vasthouden van die verbindingen tussen partijen vraagt om het vasthouden van energie in het proces, open gesprekken over verschillende en vermeende confronterende belangen en het lef om te experimenteren. De Next Level strategie bestaat uit een aantal programmalijnen met verbindende opgaven.