Vraag aan ons
De gemeente Urk werkt aan de ontwikkeling van de woningbouwlocatie Schokkerhoek. Om de ‘robuustheid’ van de vast te stellen grondexploitatie aan te tonen, wilde de gemeente graag een kansen- en risicoanalyse laten uitvoeren. Daarbij wilde de gemeente naast de financiële risico’s, ook de project- en omgevingsrisico’s in beeld gebracht hebben. Een brede kansen- en risico-inventarisatie was daarom noodzakelijk. Over Morgen is gevraagd de kansen en risico’s te inventariseren, prioriteren en uiteindelijk financieel te vertalen.
Onze oplossing
Om in een kansen- en risicoanalyse de juiste onderdelen naar boven te krijgen, is het zaak om dit in een gezamenlijk proces te doen. De inhoudelijke kennis over het project is immers vooral binnen de gemeente aanwezig.
De eerste stap was het organiseren van een sessie met de gemeentelijke projectmedewerkers om een brede kansen- en risico-inventarisatie uit te voeren. Deze inventarisatie leverde een lange lijst op met kansen en risico’s. De kansen en risico’s zijn daarbij ook direct voorzien van een verwachte kans van optreden en mogelijk effect.
Op basis daarvan zijn de risico’s geprioriteerd. Niet alle risico’s zijn immers even groot en het is zaak om beheersmaatregelen vooral in te zetten op de grootste risico’s. Na de prioritering van de risico’s is een shortlist opgesteld met de belangrijkste kansen- en risico’s. Zowel de totale lijst met risico’s als de uiteindelijke shortlist zijn ter toetsing voorgelegd aan de gemeente.
Dit is vervolgens het vertrekpunt om het financiële risicoprofiel te bepalen. Met een Monte Carlo-simulatie is vervolgens de grondexploitatie 10.000 keer doorgerekend met steeds andere inputparameters. Het voordeel van een Monte Carlosimulatie is dat het risicoprofiel statistisch goed wordt onderbouwd (niet alle risico’s doen zich immers tegelijk en in dezelfde mate voor) en dat het risicoprofiel wordt weergegeven in een waarschijnlijkheidscurve. Er kan dus inzichtelijk worden gemaakt binnen welke bandbreedte het resultaat van de grondexploitatie zich, bijvoorbeeld met een waarschijnlijkheid van 90%, bevindt. Daarnaast geeft de Monte Carlosimulatie inzicht in de kansen en risico’s met het grootste financieel effect. Dit zijn dus de kansen en risico’s waarop het meest gestuurd moet worden.