Vraag aan ons
De gemeente Schiedam gaat voortvarend aan de slag met de voorbereidingen op het nieuwe omgevingsplan. Dit omgevingsplan treedt, van rechtswege, gelijktijdig met de Omgevingswet op 1 januari 2021 in werking. Over Morgen is gevraagd het proces om te komen tot dit omgevingsplan te begeleiden en hierbij de gemeente en de stad intensief te betrekken. We sluiten aan bij bestaande gebiedsvernieuwingen, starten eigen pilots en zetten een participatietraject met de stad op.
Onze oplossing
De ambitie van de gemeente Schiedam is om via het nieuwe omgevingsplan te kijken naar de invulling van de regels en het beleid voor de leefomgeving. Hoeveel regels zijn er nu eigenlijk? En wat is de inhoud van de huidige regels? En zijn deze regels allemaal echt nodig? De gemeente Schiedam wil minder regels en heeft als eerste stap alle huidige regelgeving inzichtelijk gemaakt. Zo ontstaat er overzicht van alle regels waaraan ‘de Schiedammer zich dient te houden’. De vervolgvraag die we in het kader van het nieuwe omgevingsplan gaan beantwoorden, is of al deze regels daadwerkelijk bijdragen aan de beoogde doelen waarvoor ze zijn opgesteld.
De voorbereidingen op het omgevingsplan voor de gehele gemeente Schiedam starten we via verschillende pilots in de stad. Eén van deze pilots is Schieveste. Voor de ontwikkeling van Schieveste maken we een bestemmingsplan verbrede reikwijdte. Hierdoor wordt het mogelijk om in dit gebied tussen het spoor en de A20 ruim 3000 woningen te realiseren. Door te werken aan het bestemmingsplan verbrede reikwijdte, oefenen we met de afwegingsruimte die het nieuwe omgevingsplan straks biedt. Daarnaast starten we een pilot in de wijk Kethel. Deze pilot focust in tegenstelling tot Schieveste niet zo zeer op het mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen, maar op het behouden van een leefbare wijk. Hoe vind je de balans tussen het beschermen van de huidige kwaliteiten in een gebied en houd je ruimte voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen? En hoe borgen we actuele thema’s als de energietransitie en klimaatadaptatie in het omgevingsplan?
Om tot de juiste antwoorden op deze vragen te komen, gaan we vooral het gesprek met de stad aan. We stellen hiervoor een participatieplan op dat Schiedammers uitnodigt mee te denken over de toekomst van hun leefomgeving en de afspraken die zij waardevol vinden om daarover te maken.
Het begeleiden van het omgevingsplan Schiedam biedt ons uitdagende vraagstukken waar we het komende jaar mee aan de slag gaan.